Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλειδί για ανάπτυξη και απασχόληση

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Το βασικό πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας εστιάζεται στην Απασχόληση και την Ανάπτυξη. Ο βασικός μοχλός ενεργοποίησης της Απασχόλησης και της Ανάπτυξης είναι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Όσο οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τόσο θα καθυστερεί η Ανάπτυξη και η αύξηση της Απασχόλησης.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν άμεσοι και αποτελεσματικοί τρόποι για πραγματική ενίσχυση των Μικρομεσαίων και ανακοπή του κλεισίματος των Επιχειρήσεών τους. Τι λείπει σήμερα από τις ΜΜΕ και τι χρειάζεται να γίνει. Οι ΜΜΕ πάσχουν από έλλειψη ρευστότητας και φθηνού χρήματος. Υπήρξε προσπάθεια μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που όμως δεν στάθηκε επαρκής για να αναζωογονήσουν τον κλάδο των ΜΜΕ.

Αυτά τα ερωτήματα, για απουσία φρέσκου και φθηνού χρήματος στην κυπριακή αγορά και την αναγκαιότητα στήριξης των ΜΜΕ τα θέσαμε και τα θέτουμε και στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Jyrki Katainen απάντησε δηλώνοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και τα Διαρθρωτικά Ταμεία για στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Ουσιαστικά παρέχεται η δυνατότητα να διοχετευθούν περισσότερα χρήματα σε ένα τομέα που υποφέρει και που με την ορθή αξιοποίηση ευρωπαϊκών ταμείων θα καταστεί δυνατή η ενδυνάμωση της Επιχειρηματικότητας και η επιβίωση της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, των ΜΜΕ.

Είναι η ώρα κρίσιμων αποφάσεων με δραστικά μέτρα προς την κατεύθυνση Ανάκαμψη- Απασχόληση με ταυτόχρονη συμβολή Κράτους-Ιδιωτών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ενίσχυση των Μικρομεσαίων θα είναι η απαρχή της επανεκκίνησης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και ως συνεπακόλουθο η επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Η Κύπρος διαχρονικά διαφύλαξε ως βασικό θεμέλιο οικονομικής ανάπτυξης τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση που σήμερα κλυδωνίζεται και φυλλοροεί.

Το κλειδί της επιτυχίας του μοντέλου Μικρομεσαίοι- Ανάπτυξη-Οικονομία είναι η άμεση χρηματοδότηση με φθηνό χρήμα. Έτσι με λίγα κεφάλαια χρηματοδοτείς και ενεργοποιείς χιλιάδες ΜΜΕ που κι αυτές ενεργοποιούν την Απασχόληση και την Ανάπτυξη.

Η ιδέα – πρόταση για περαιτέρω αξιοποίηση των Διαρθρωτικών Ταμείων, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ιδιωτικού Τομέα προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των ΜΜΕ, αποτελεί την ορθή συνταγή για να προχωρήσει ξανά η οικονομία στο δρόμο της Απασχόλησης και της Ανάπτυξης.

* Ευρωβουλευτής –  Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.