Οι θεραπευτικές ιδιότητες της πιπερόριζας (Τζίντζερ)

Οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που γεύτηκαν αυτή την πικάντικη ρίζα που ονόμασαν πιπερόριζα ενώ η ασιατική της ονομασία είναι το τζίντζερ.

Πρόκειται για ένα σπάνιο δώρο της Aνατολής και είναι από τα πιο μελετημένα φυτά στον κόσμο. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν γίνει για να αποκρυπτογραφηθεί η χημική σύνθεση αυτού του φυτού και να αποδειχθεί η ωφέλεια που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Tο τζίντζερ προέρχεται από την Aνατολή. Σήμερα, η ποιοτικότερη πιπερόριζα καλλιεργείται στην Kαραϊβική. Eίναι αγαπημένο και απαραίτητο συστατικό της ινδικής, ιαπωνικής και κινεζικής κουζίνας. Tο ενεργό συστατικό της πιπερόριζας είναι η τζιντζερόλη, ένα συστατικό που όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά και ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Eκτός, όμως, από τη γεύση και το άρωμα που δίνει στα φαγητά, το τζίντζερ έχει και μεγάλη θρεπτική αξία

Είναι αδιαμφισβήτητο συστατικό της μεγαλύτερης γκάμας της ασιατικής κουζίνας, ενώ συνεχώς κερδίζει έδαφος με την καυτερή , αλλά και ξινή, αλλά και πιπεράτη γεύση του η οποία ακριβώς επειδή δεν κατατάσσεται εύκολα σε κάποια γευστική κατηγορία από τον εγκέφαλό μας, συνεχίζει και δημιουργεί εντυπώσεις αρκετή ώρα μετά την κατανάλωσή της.

Το γεμάτο νερό τζίντζερ, είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό, φώσφορο, ασβέστιο, νάτριο και πολυφαινόλες.

Ας δούμε μερικές μόνο από τις πολυάριθμες θεραπευτικές ιδιότητες της γευστικότατης αυτής ρίζας

1. Ρυθμίζει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, το σάκχαρο και λειτουργεί ως φυσικό επουλωτικό

2. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς και αντιοξειδωτικές

3. Έχει αντιπυρετική και αντιμικροβιακή δράση

4. Μειώνει τις ενοχλήσεις της αρθρίτιδας

5. Παίζει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και των πεπτικών διαταραχών

6. Μειώνει τη συσσώρευση του λίπους στο σώμα διασπώντας το σε ενέργεια

7. Είναι εξαιρετικό αφροδισιακό το οποίο αυξάνει την ποσότητα σπέρματος και ενεργοποιεί τα σπερματοζωάρια

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση
Ο πόνος και η φλεγμονή συχνά είναι αλληλένδετα και το τζίντζερ φημίζεται για τις φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μπορείτε να το προσθέσετε στα πιάτα σας ή ακόμη και να φτιάξετε μια πάστα αυτού για να το εφαρμόσετε τοπικά. Μην τρομάξετε αν το δέρμα σας προσωρινά πάρει μια ελαφριά πορτοκαλί χροιά. Σύντομα θα φύγει.

Τα παραπάνω οφέλη είναι μόνο η αρχή, αφού θεωρείται ότι η πιπερόριζα έχει πλήθος άλλων θετικών επιδράσεων στον οργανισμό, με κάποιες μελέτες να δείχνουν ότι εμποδίζει τους πονοκεφάλους, τον πονόδοντο, την καούρα, ενώ ταυτόχρονα τονώνει το ανοσοποιητικό.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Ιάπωνες που το χρησιμοποιούν πολύ, έχουν υψηλό προσδόκιμο ζωής, αποδεικνύοντας ότι παίζει κι αυτό το ρόλο του.

Οι κίνδυνοι και παρενέργειες της πιπερόριζας περιορίζονται στις εξής:
– Αποφεύγεται η χρήση από εγκυμονούσες διότι υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιήσει τον τοκετό

– Αποφεύγεται η χρήση όσων πάσχουν από πέτρα στη χολή διότι πιθανόν να ερεθίσει το συγκεκριμένο ζωτικό όργανο με επώδυνες συνέπειες.