Οι Ενωμένοι Δημοκράτες, ΕΔΗ, είμαστε παρόντες!

Είμαι σίγουρος ότι όλοι κατανοούμε την κρισιμότητα των καιρών σχετικά με τις ενδεχόμενες εξελίξεις «επί του εδάφους», καθώς και τις δυσμενείς συνέπειες για το Κυπριακό από τη συνέχιση της απραξίας από τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα.

Δυστυχώς τα διάφορα πολιτικά κόμματα ασχολούνται με την επίρριψη ευθυνών η μια παράταξη στην άλλη με στόχο να κερδίσουν ψηφοφόρους για τις επικείμενες Προεδρικές εκλογές αντί για την προαγωγή στόχων και πολιτικής που θα συμβάλουν σε μια δίκαιη και για τις δυο Κοινότητες συμβιβαστική διευθέτηση του χρονίζοντος Προβλήματός μας. Πιστεύουμε πως ο καθένας μας διαπιστώνει ότι μια «λιγότερο καλή λύση σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη από μια μη-λύση αύριο».

Το Κόμμα μας, οι Ενωμένοι Δημοκράτες, ΕΔΗ, επιδιώκει να προβάλει τις θέσεις αυτές και να ενθαρρύνει τους Ηγέτες μας να προχωρήσουν με τόλμη για μια συνολική λύση που να ικανοποιεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις προσδοκίες της κάθε Κοινότητας, αλλά και να αποτρέπει τους φόβους που ενδεχομένως να έχει η κάθε μια. Μέσα στα πλαίσια αυτά είχαμε πρόσφατα συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και επιδιώκουμε παρόμοια συνάντηση σύντομα με τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Παράλληλα θα ζητήσουμε συνάντηση και με τα κόμματα που υποστηρίζουν την ΔΔΟ όπως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ.

Ενόψει των προγραμματισμένων εκλογών για το προσεχή Γενάρη, τόσο για την εκλογή Προέδρου όσο και για την εκλογή Βουλευτών στην Τουρκοκυπριακή Κοινότητα, δεν προσφέρεται αυτούς τους μήνες μια επικέντρωση των Διαπραγματευτών στην επίλυση του Κυπριακού. Αντ’ αυτού ενδείκνυται μια συστηματική μεθόδευση κατάλληλων μέτρων και πρωτοβουλιών με άμεση επιλογή εκείνων που θα μπορούν να βελτιώσουν τις σχέσεις των δυο Κοινοτήτων και να επιβεβαιώσουν τα αναμενόμενα σημαντικά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της συμφωνηθείσας πολιτικής διευθέτησης της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας.

Σε αυτή την προσπάθεια το Κόμμα μας, οι ΕΔΗ, χρειαζόμαστε την συμπαράσταση και τη συμμετοχή στις διάφορες πρωτοβουλίες όσο το δυνατό περισσότερων Συνεργατών. Ως μέλη της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, αυτής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων (ALDE) Δημοκρατών , αντιπροσωπία μας θα εκπροσωπήσει τους ΕΔΗ στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του ΑLDE PARTY το Δεκέμβρη στην Ολλανδία . Εκεί θα επαναλάβουμε τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς όσο αφορά το Κυπριακό όπως και τη θέληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Παράλληλα στα πλαίσια της προσπάθειας μας για ενεργή εμπλοκή στα κοινά και στα θέματα νεολαίας, για συνέχιση του κλίματος συνεργασίας των δύο κοινοτήτων και για την προώθηση των αξιών του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού όπως είναι η κοινωνική δικαιοσύνη , η αξιοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΙ κοινότητας) μεταξύ άλλων , χαιρόμαστε να ανακοινώσουμε πως η Νεολαία Ενωμένων Δημοκρατών έχει εκλεγεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην εκτελεστική γραμματεία του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου. Η εκπρόσωπός μας Σεμέλη Κυριακού έχει εκλεγεί στην Αντιπροεδρία του Συμβουλίου με γνώμονα να προωθηθούν επίκαιρες πολίτικες για τη Νεολαία της Κύπρου που αφορούν τόσο τις κομματικές οργανώσεις όσο και τις ΜΚΟ του Συμβουλίου.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια καλούμε τα μέλη μας όπως και κόσμο που ενδιαφέρεται για την επανένωση της πατρίδας μας και για τις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού να δώσει το «παρών» του και να δείξει την ενεργό του στήριξή για να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή εμβολή στα πολιτικά δρώμενα για την Κύπρο που θέλουμε!

Για την Εκτελεστική Γραμματεία,
Γιώργος Δ. Χριστοδουλίδης, Γ.Γ. ΕΔΗ,