ΟΗΕ: Θα ανακοινωθεί ο διορισμός DiCarlo όταν θα είναι έτοιμοι

Κατά τη χθεσινή  τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών από τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Stéphane Dujarric, δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο άρθρο της Cyprus Mail για ενδεχόμενο διορισμό της Βοηθού Γενικής Γραμματέας για Πολιτικές Υποθέσεις κας Rosemary DiCarlo ως Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, και ρώτησε τον Εκπρόσωπο αν αυτό ισχύει.

Στην απάντηση του ο κ. Dujarric σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώνουν νέους διορισμούς όταν είναι έτοιμοι να τους ανακοινώσουν και πρόσθεσε ότι θεωρητικά όλα είναι πιθανά αλλά προφανώς, δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση.

Επεσήμανε δε, ότι στις 16 Απριλίου 2018 οι δύο ηγέτες της Κύπρου συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά τη Διάσκεψη στο Crans-Montana, και είχαν μια ειλικρινή και ανοικτή ανταλλαγή απόψεων σε μια κατ’ ιδίαν συνομιλία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σημείωσε ότι και οι δύο πλευρές κατέστησαν σαφές ότι η συνάντηση δεν σημαίνει επανέναρξη των συνομιλιών και υπογράμμισε ότι οι καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ παραμένουν στη διάθεση των δύο πλευρών.

Ο κ. Dujarric ανάφερε επίσης ότι η κα Rosemary DiCarlo αναλαμβάνει τα καθήκοντα της ως Βοηθός Γενική Γραμματέας την 1η Μαΐου.

Σε επισήμανση δημοσιογράφου σε προηγούμενη αναφορά του Εκπροσώπου, ότι τα κράτη οφείλουν να σέβονται τους κανόνες διεθνούς δικαίου και ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με τις καθημερινές παραβιάσεις στην Κύπρο, o κ. Dujarric απέφυγε να απαντήσει.

Υπενθύμισε όμως ότι ο Γενικός Γραμματέας μετά το κλείσιμο της Διάσκεψης στο Crans-Montana, ενθάρρυνε όλα τα συμβαλλόμενα μέρη να προβληματιστούν προκειμένου να προσδιορίσουν πότε οι συνθήκες θα ωριμάσουν ξανά για μια ουσιαστική διαδικασία στο εγγύς μέλλον. «Οι καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα είναι πάντοτε διαθέσιμες και σε κάθε άλυτο πολιτικό πρόβλημα πρέπει να υπάρχει βούληση και από τα δύο μέρη, για να προχωρήσουμε μπροστά» κατέληξε ο κ. Dujarric.