Οδική αστυνόμευση: Σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Αστυνομίας

Σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Αστυνομίας, στο έργο της αστυνόμευσης και της προστασίας των πολιτών, αποτελεί η μέθοδος της οδικής αστυνόμευσης (road policing) που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.

Στο πλαίσιο της μεθόδου αυτής, μόνο κατά τον Οκτώβριο του 2017, εντοπίστηκαν έξι καταζητούμενα πρόσωπα και τρία κλοπιμαία ή αναζητούμενα οχήματα. Παράλληλα, από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψαν συνολικά 158 υποθέσεις που αφορούν διάφορα αδικήματα. Μεταξύ αυτών, 31 υποθέσεις παράνομης κατοχής ναρκωτικών και έξι υποθέσεις παράνομης κατοχής οπλισμού και επιθετικών οργάνων.

Τα αποτελέσματα της μεθόδου της οδικής αστυνόμευσης, κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2017, είναι άκρως εντυπωσιακά όσον αφορά στον αριθμό των υποθέσεων που εντοπίστηκαν, αλλά και αυτών που εξιχνιάστηκαν με τη βοήθεια του θεσμού αυτού. Παράλληλα, η εμπειρία των τεσσάρων χρόνων εφαρμογής της μεθόδου, αντικατοπτρίζεται και στη σύγκριση των αποτελεσμάτων της φετινής χρονιάς, με αυτά των προηγούμενων χρόνων.

Μέσω της οδικής αστυνόμευσης, μόνο κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2017, εντοπίστηκαν ή συνελήφθησαν 65 αναζητούμενα πρόσωπα και εντοπίστηκαν 41 κλοπιμαία ή αναζητούμενα οχήματα. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα από τους ελέγχους προέκυψαν 144 υποθέσεις παράνομης κατοχής ναρκωτικών, 82 υποθέσεις παράνομης μεταφοράς όπλων και επιθετικών οργάνων και 46 υποθέσεις παράνομης κατοχής περιουσίας.

Συνολικά, κατά το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους, η μέθοδος της οδικής αστυνόμευσης είχε συμμετοχή στη διερεύνηση 1122 υποθέσεων. Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τις υποθέσεις στις οποίες εντοπίστηκαν με τη μέθοδο αυτή, κατά την διάρκεια ολόκληρης της περσινής χρονιάς, όταν οι υποθέσεις αυτές ανήλθαν στις 441.

Η οδική αστυνόμευση είναι μια σύγχρονη, διεθνής μέθοδος αστυνόμευσης, η οποία συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη των οδικών τροχαίων συγκρούσεων και γενικότερα στην αντιμετώπιση του εγκλήματος. Η Αστυνομία Κύπρου εφαρμόζει την οδική αστυνόμευση από το 2013 με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και μέσα από τους ελέγχους τροχαίας που διενεργούνται στο οδικό δίκτυο. Η μέθοδος αυτή εδράζεται στο γεγονός ότι τα πρόσωπα που διαπράττουν κάθε είδους εγκλήματα/αδικήματα, πιθανόν να είναι και οδηγοί και ανά πάσα στιγμή τα μέλη της Τροχαίας αναμένεται ότι θα τους συναντήσουν στους δρόμους.