Ξεκινά σήμερα η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας από τον Ψυχρό Πόλεμο

Μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις της από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου και τη μεγαλύτερη εδώ και μία τετραετία ξεκινά σήμερα η Ρωσία σε μια επίδειξη δύναμης προς το ΝΑΤΟ.

Τα γυμνάσια με την επωνυμία Zapad 2017 διεξάγονται στη Λευκορωσία, στο Καλίνινγκγραντ -το ρωσικό θύλακο στη Βαλτική- καθώς και στη δυτική Ρωσία και θα διαρκέσουν επισήμως μία εβδομάδα.

Με αεροπλάνα, ραντάρ και πλοία στη Βαλτική το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τις ασκήσεις, «με ηρεμία και αυτοπεποίθηση», όπως λένε αξιωματούχοι της Συμμαχίας, αλλά τα γυμνάσια έχουν προκαλέσει εκνευρισμό σε γειτονικές χώρες.

Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι οι ασκήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι έχει ανακοινώσει η Μόσχα, με τη συμμετοχή έως και 100.000 στρατιωτών και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Νατοϊκοί αξιωματούχοι λένε ότι στα γυμνάσια θα γίνει προσομοίωση μιας σύρραξης με τη Συμμαχία, που αποβλέπει στο να δείξει την ικανότητα της Ρωσίας να συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις σε πολύ σύντομο διάστημα σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος.

«Το ΝΑΤΟ παραμένει ήρεμο και άγρυπνο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, επισκεπτόμενος στρατιωτική βάση στην Εσθονία. Αλλά ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Ραϊμούντας Καρόμπλις, εξέφρασε έντονη ανησυχία μήπως οι ρωσικές ασκήσεις πυροδοτήσουν κατά λάθος μια σύρραξη, ή μήπως επιτρέψουν στη Μόσχα να αφήσει στρατεύματά της στη γειτονική Λευκορωσία.

Ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγού Μπεν Χότζες, διετύπωσαν ανησυχίες μήπως η Ρωσία χρησιμοποιήσει τα γυμνάσια ως «Δούρειο Ίππο» για να κάνει επιδρομές στην Πολωνία και ρωσόφωνες περιοχές στη Βαλτική.

Από την πλευρά της η Μόσχα απορρίπτει ότι εξυφαίνει τέτοια σχέδια, επιμένοντας ότι πρόκειται για μια τακτική άσκηση, που διεξάγεται ανά τετραετία, έχει σχεδιαστεί εδώ και πολύ καιρό και στην οποία θα μετάσχουν περίπου 13.000 στρατιώτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν υλοποιήσει την τελευταία δεκαετία ένα πρόγραμμα ταχέος εκσυγχρονισμού και με την άσκηση τους δίνεται η ευκαιρία να εκπαιδευτούν μαζικά.

Η Μόσχα αποδίδει τις κλιμακούμενες εντάσεις με τη Δύση στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια περισσότερων νατοϊκών δυνάμεων σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία. Από την πλευρά της η Συμμαχία λέει ότι οι ενέργειές της είναι μια απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2013.