“Νομική υποχρέωση να καταγγέλουμε περίπτωσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών”

Νομική υποχρέωση να καταγγέλουμε περίπτωσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτρόπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού για τη σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών:

“Ως Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού έχω επανειλημμένως επισημάνει ότι η σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών παραμένουν μια ανοιχτή πληγή για τις σύγχρονες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, δυστυχώς και για τη δική μας. Σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη ενδεχομένως, να πέσουν θύματα του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος. Τα ευρήματα επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο επιβεβαίωσαν, δυστυχώς, τα ίδια τραγικά στατικά στοιχεία και για τη χώρα μας.

Όμως, τα τελευταία χρόνια, έχουμε, ως Πολιτεία και ως κοινωνία, σημειώσει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού προβλήματος. Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, με την ψήφιση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας Νόμου του 2014 [91(Ι)/2014] και η κύρωση της Σύμβασης Λαζαρότε, ενίσχυσαν σημαντικά το θεσμικό μας οπλοστάσιο απέναντι στη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Παράλληλα, για πρώτη φορά, η Πολιτεία έχει στη διάθεση της μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για το πώς θα αντιμετωπίσει συντονισμένα και αποτελεσματικά, και με την εμπλοκή ενός φάσματος Φορέων και Υπηρεσιών τη σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Σε εφαρμογή αυτών εφαρμόζεται σήμερα πρόγραμμα διεπιστημονικής συνεργασίας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες που τους δίνει τη δυνατότητα να χειριστούν αποτελεσματικά τόσο τη διερεύνηση των υποθέσεων όσο και την ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη των παιδιών θυμάτων και των οικογενειών τους.

Η επίδειξη εμπιστοσύνης από μέρους της κοινωνίας στις αρμόδιες Αρχές του Κράτους (Αστυνομία, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας), που έχουν την ευθύνη για τη διερεύνηση καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών είναι ουσιαστική προϋπόθεση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κοινωνικής αυτής μάστιγας καθώς και για τη στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.

Στη βάση της εμπειρίας που έχω αποκομίσει, ασκώντας τις αρμοδιότητές μου ως ο ελεγκτικός του κράτους Εθνικός Οργανισμός, σε ότι αφορά τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του παιδιού στην Κύπρο, είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα τα παιδιά, ότι, σήμερα, όλες οι Υπηρεσίες που εμπλέκονται στην εξέταση καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, διαθέτουν τα απαραίτητα εργαλεία, εμπειρία και τεχνογνωσία προκειμένου να τις διερευνήσουν αποτελεσματικά, με πλήρη εχεμύθεια και με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα του παιδιού.

Θέλω, λοιπόν, να υπογραμμίσω ότι, καθένας και μια καθεμιά από μας, έχουμε νομική υποχρέωση μα πάνω από όλα ηθική ευθύνη, να καταγγέλλουμε, χωρίς δισταγμό και δεύτερες σκέψεις, κάθε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης παιδιών. Παράλληλα, καλούμαστε, Πολιτεία και κοινωνία, να ενδυναμώσουμε τα παιδιά προκειμένου να μπορούν να αναγνωρίζουν, αλλά και να προχωρούν σε καταγγελία κάθε περίπτωσης σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης για την οποία είτε έχουν γνώση είτε είναι τα ίδια θύματα.”