Νικολάου:Tο συμφέρον του τόπου να τίθεται πάνω από τις προεκλογικά, κομματικές επιδιώξεις

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας, σήμερα, στο μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Γερίου, Ιωνά Νικολάου και Κυριάκου Κολοκάση, υπογράμμισε ότι πρέπει  να θέτουμε πάνω από το συμφέρον του τόπου, τις μυωπικές προεκλογικά, κομματικές και προσωπικές μας επιδιώξεις.

Ο κ. Υπουργός πρόσθεσε: «Τριάντα πέντε αιώνες ιστορίας, μας παρατηρούν. Εάν συνειδητοποιούμε ότι, άλλο η αντιπολιτευτική κριτική που θα προσθέτει αξία, ακόμα και σε λανθασμένους χειρισμούς και άλλο η αυθαίρετη και εν πολλοίς, επιζήμια πολεμική, η οποία απειλεί και διακυβεύει τις προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΓΓ των ΗΕ. Τριάντα πέντε αιώνες ιστορίας, μας παρατηρούν εάν έχουμε αφομοιώσει το δίδαγμα και τις ολέθριες συνέπειες, από την τελευταία φορά που οδηγήσαμε τον τόπο, στην πόλωση».

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι σε αντιδιαστολή με τις περιπτώσεις άλλων λαών, ο ένδοξος τετραετής του 1955-59, δεν υπήρξε ο τελευταίος αγώνας της πατρίδας μας. «Τα ασύγγνωστά και εγκληματικά λάθη μας της περιόδου που προηγήθηκε της εισβολής, μας αναγκάζουν σήμερα, με αυτοσυνειδησία να απολογηθούμε στους ήρωες για το αδικαίωτο του αγώνα τους. Σας ζητούμε συγγνώμη Κυριάκο, Ιωνά, Κυριάκο, Ανδρέα και Μάκη. Γιατί αφήσαμε τα εμφιλοχωρούντα ζιζάνια της διχόνοιας να αναφυούν ανάμεσα μας. Γιατί αγνοήσαμε τις μέλισσες που για δέκα χρόνια, μας έστελνε ο Ονήσιλλος. Σας ζητούμε συγγνώμη.

Γιατί αντί να διδάσκουμε στα παιδιά μας το διαχρονικό μήνυμα του αγώνα σας, τη πίστη σας στο ελληνοχριαστινικό ιδεώδες που σας ανέδειξε, τα αφήσαμε να κλυδωνίζονται. Να κλυδωνίζονται ανάμεσα στις τηλεοπτικές απαξίες και στην ευτέλεια ξενόφερτων ιδανικών μίας χρήσης. Συγγνώμη, γιατί σταθήκαμε ανάξιοι. Αυτό είναι, μετουσιωμένο στο σήμερα το χρέος το οποίο αντλούμε μέσα από τα υψηλά πρότυπα αγώνα που μας εμπνέουν οι τιμώμενοι σήμερα ήρωες, αλλά και οι εν ειρήνη τελειωθέντες αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Γερίου», κατέληξε στον επιμνημόσυνο λόγο του.