Νικολάου: Σκοπός να μεταδώσουμε μήνυμα ασφάλειας σε κάθε πολίτη

Τα ζητήματα ασφάλειας που επηρεάζουν την Επαρχία Λεμεσού εξέτασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως σε επίσκεψή του στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφέστατο μήνυμα στα ηγετικά στελέχη της κάθε Αστυνομικής Διεύθυνσης, αλλά και των Μονάδων της Αστυνομίας, ότι είμαστε δίπλα τους, για να μπορέσουμε να μεταδώσουμε ένα ουσιαστικότερο μήνυμα ασφάλειας στον κάθε πολίτη, είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου .

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Νικολάου ανέφερε:

«Στα πλαίσια των τακτικών επισκέψεων που πραγματοποιούμε μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας στις Αστυνομικές Διευθύνσεις, έχουμε προγραμματίσει έναν νέο κύκλο με την ευκαιρία των αλλαγών που έχουν γίνει σε αυτές. Θέλουμε από κοινού να δώσουμε ένα σαφέστατο μήνυμα στα ηγετικά στελέχη της κάθε Διεύθυνσης, αλλά και των Μονάδων της Αστυνομίας, ότι είμαστε δίπλα από την ηγεσία των Επαρχιών και των Μονάδων, για να μπορέσουμε να μεταδώσουμε ένα μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο μήνυμα ασφάλειας στον κάθε πολίτη,γιατί από την πρώτη στιγμή της Διακυβέρνησης του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, η προσπάθεια την οποία επιδιώξαμε είναι πολιτικά και στην πραγματικότητα, να δώσουμε το μήνυμα της ασφάλειας.

Έχουμε πετύχει σε ένα μεγάλο βαθμό σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει εφησυχασμός και πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης γύρω από τα θέματα αυτά.

Μαζί με την ηγεσία έχουμε συζητήσει κάποια ειδικά ζητήματα που επηρεάζουν την Επαρχία Λεμεσού και καθορίστηκαν προτεραιότητες από τη νέα αστυνομική διεύθυνση, συζητήσαμε αυτές τις προτεραιότητες. Ο Αρχηγός μάλιστα είχε μια πιο εκτενή ενημέρωση προηγουμένως. Ως πολιτικός προϊστάμενος ενημερώθηκα στα βασικά θέματα των προτεραιοτήτων αυτών και η προσπάθεια μας σίγουρα, είναι να αντιμετωπίσουμε τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η Λεμεσός».

Κληθείς να αναφέρει ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της Επαρχίας Λεμεσού σε σχέση με την έντονη εγκληματική δραστηριότητα, ο κ. Νικολάου είπε: «Έχουμε μελετήσει την κάθε διάσταση του εγκλήματος, έχουμε συζητήσει τα προβλήματα που υπάρχουν και βέβαια αναμένεται πως πολλά από αυτά θα επιλυθούν με τις νέες προσλήψεις στην Αστυνομία, δηλαδή την ένταξη 200 νέων μελών στην Αστυνομία. Έχοντας υπόψη ότι θα δημιουργηθούν πρόσθετες θέσεις με τις προαγωγές των λοχίων, η επιδίωξή μας είναι να επιτύχουμε μια περαιτέρω ενίσχυση, λόγω και του μεγάλου αριθμού των ελλείψεων που παρουσιάζονται σήμερα.

Με την ενίσχυση της αστυνομίας σίγουρα θα υπάρξουν περισσότερες περίπολοι έξω, θα δούμε περισσότερους αστυνομικούς, που είναι στοιχεία που λειτουργούν προληπτικά. Περαιτέρω, έχουμε συζητήσει τη δυνατότητα της επιχειρησιακής ανάπτυξης με διάφορους τρόπους, αλλά και την περαιτέρω ανάλυση κάθε πληροφορίας, με σκοπό και πάλι την πρόληψη».

Ερωτηθείς αναφορικά με το ποιες είναι οι προτεραιότητες, ο κ. Υπουργός είπε ότι δίδεται προτεραιότητα στο έγκλημα, και περαιτέρω προτεραιότητα αποτελούν τα ζητήματα που αφορούν τις τροχαίες παραβάσεις και τα σοβαρά τροχαία δυστυχήματα. Και πρόσθεσε: «Έχουμε μια αυξημένη, δυστυχώς, καταγραφή θυμάτων από τροχαία δυστυχήματα στη Λεμεσό και θα δοθεί μια ιδιαίτερη έμφαση σε αυτόν τον τομέα. Επίσης θα δοθεί έμφαση σε εξειδικευμένα ζητήματα, όπως είναι τα θέματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, τον ηλεκτρονικό τζόγο – ζητήματα στα οποία ήδη η νέα διεύθυνση έχει αρχίσει να δραστηριοποιείται».

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Νικολάου είπε ότι αποτελεί επιτυχία της Αστυνομίας το γεγονός ότι για αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση – η οποία είχε αρχίσει παλαιότερα από παρόμοιο σκάνδαλο το οποίο παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και φαίνεται ότι τελικά υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ των δύο – υπήρξε πλήρης διερεύνηση και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα η οποία ασχολήθηκε και στην Αστυνομική Διεύθυνση και στην ηγεσία της Αστυνομίας που βοήθησε και καθοδήγησε αυτήν την περίπτωση. Δεν νομίζω όμως ότι είμαι ο κατάλληλος να πω οτιδήποτε περισσότερο για τις υποθέσεις που θα οδηγηθούν ενώπιον Δικαστηρίων, αφού αρμόδιος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας», συμπλήρωσε.

Πέραν όμως από τη στήριξη την οποία έχουμε μεταφέρει μαζί με τον Αρχηγό Αστυνομίας στην Αστυνομική Διεύθυνση, είπε, θέλω να προσθέσω ότισήμερα, έχουμε κάνει αναφορά και σε μέτρα τα οποία προχωρούν για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της Αστυνομίας. Και εξήγησε: «Έχουμε ενημερώσει τα ηγετικά στελέχη της Επαρχίας, τόσο για θέματα που αφορούν την εφαρμογή αξιοκρατίας, διαφυλάσσοντας την ίδια ώρα και τη δυνατότητα εκείνων που πραγματικά εργάζονται και είναι κατάλληλοι, να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια προαγωγή σε ανώτερο βαθμό. Δεν θέλουμε να βλέπουμε να υπάρχει απογοήτευση μεταξύ των μελών της Αστυνομίας. Κάνω αυτήν την αναφορά ειδικότερα σήμερα που βρισκόμαστε σε μια διαδικασία προαγωγών. Χρειάζεται να γίνουν αλλαγές σε αυτά τα θέματα, αλλαγές που θα αφορούν τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζονται οι ετήσιες υπηρεσιακές εκθέσεις, ώστε αυτές να ανταποκρίνονται στην πραγματική προσφορά και αξία έκαστου μέλους. Δεν μπορεί να είναι ισοπεδωμένες. Καθώς επίσης και στα κριτήρια, αλλά και στις άλλες διαδικασίες που θα εκσυγχρονίσουν περαιτέρω την Αστυνομία».

Σε ερώτηση αναφορικά με έρευνα που είχε ξεκινήσει για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και που δεν έδωσε καρπούς και αποτελέσματα, ο κ. Νικολάου είπε ότι δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα. «Εκείνο που θα σας πως είναι πως στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας της διερεύνησης του ΤΕΠΑΚ φαίνεται ότι διασυνδέεται και αυτή που αφορούσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Δεν γνωρίζω να σας πω τίποτε περισσότερο για το συγκεκριμένο θέμα. Οι έρευνες γίνονται πάντοτε υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν μπορώ να γιατί δεν υπήρξε τότε κατάληξη, ποια ήταν ηκατάληξη», διευκρίνισε.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι πρέπει να δούμε τη σημερινή πραγματικότητα και να την αξιολογήσουμε, αναφερόμενος στο πόσο ουσιαστικά κάθε φορά προχωρούμε προς τη βελτίωση και στην αποδοτικότερη αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων. «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να εφαρμόσουμε αξιοκρατικά κριτήρια, να συμμορφωνόμαστε με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, να κάνουμε επιλογές των καταλληλότερων, μακριά από οποιεσδήποτε άλλες διαδικασίες, άλλα κριτήρια του παρελθόντος», είπε, επισημαίνοντας ότι έχοντας πάντοτε υπόψη το τι γινόταν στο παρελθόν, η η επιδίωξη είναι να επιφέρουμε μια περαιτέρω βελτίωση, μια καλυτέρευση της όλης κατάστασης, γιατί πραγματικά το έχει ανάγκη η Αστυνομία και ειδικότερα τα μέλη της.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη σε αυτούς τους ανθρώπους για να μπορούν να συνεχίσουν να αποδίδουν, όχι με τον τρόπο που απέδιδαν μέχρι σήμερα, αλλά πολύ περισσότερο από αυτό. Να αναλώσουν όλες τους τις δυνάμεις στην υπηρεσία γιατί θα γνωρίζουν ότι εάν αν εργαστούν με συγκεκριμένο τον τρόπο ή σε συγκεκριμένο το πόστο και προσφέρουν, θα εκτιμηθεί τόσο στα πλαίσια της ετήσιας αξιολόγησής τους, αλλά και θα εκτιμηθεί και στα πλαίσια των κριτηρίων προαγωγής», κατέληξε.