Νικολάου: Καταθέσαμε αυτό το πακέτο μέτρων και επιμένουμε στην εφαρμογή του

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου προέβη σήμερα σε δηλώσεις στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια βίας στο Τσίρειο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Η Κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα πακέτο μέτρων πολλά από τα οποία έχουν μάλιστα συμπεριληφθεί σε σχετικό νομοσχέδιο. Βέβαια η νομοθεσία από μόνη της δεν συνιστά αποτρεπτικό παράγοντα. Θα πρέπει οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά. Εκείνα που θα μπορούσε να εφαρμόσει η Κυβέρνηση τα έχει προχωρήσει. Να σας θυμίσω, πρώτον, την άμεση δίωξη των παραβατών. 48 ώρες το αργότερο οι υποθέσεις καταχωρούνται στο δικαστήριο.

Το δεύτερο μέτρο ήταν να δοθεί η δικαιοδοσία στο δικαστήριο να εκδίδει διάταγμα απαγόρευσης να πηγαίνουν κάποιοι στο γήπεδο. Μάλιστα τον τελευταίο χρόνο είναι αυξημένα τα διατάγματα που εκδίδονται για κάποιους φίλαθλους, να μην πηγαίνουν στο γήπεδο μέχρι να δικαστεί η υπόθεσή τους. Υπάρχει και η δυνατότητα με διάταγμα να απαγορευτεί είσοδος στο γήπεδο και μετά την εκδίκαση της υπόθεσης. Το τρίτο μέτρο, καθορίσαμε την Αρχή Σταδίων, η οποία λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

Το τέταρτο μέτρο, είναι οι επιτηρητές. Έχουν καθοριστεί, εκπαιδεύονται τακτικά, είναι στα γήπεδα. Το πέμπτο μέτρο, επιβάλλονται πιο αυστηρές ποινές από το δικαστήριο. Βλέπουμε να υπάρχουν και φίλαθλοι που πηγαίνουν φυλακή. Το έκτο μέτρο είναι η απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων. Αυτό είναι στον νόμο, πρέπει να αποφασίσουμε να το εφαρμόζουμε. Η ΚΟΠ, που έχει αρμοδιότητα να το εφαρμόζει αφού συνεννοηθεί λέει ο νόμος με την αστυνομία κατά πόσο είναι επικίνδυνο ένα παιχνίδι, ν’ απαγορευτεί η μετακίνηση των φιλάθλων. Και λυπούμαι διότι ανέμενα χθες να εξεταστεί εφαρμογή του μέτρου αλλά άκουσα ότι αν εφαρμόσουμε αυτό το μέτρο θα είναι το έσχατο παραδίδοντας τα όπλα. Να πάω και στο μέτρο που προκαλεί τη μεγαλύτερη μεμψιμοιρία. Εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου. Δεν μιλάμε για μια απλή κάρτα. Δεν είναι όπως λένε ορισμένοι να παρουσιάζει ο φίλαθλος την ταυτότητα και να συνδέεται το εισιτήριο που θα βγάζει με το δελτίο ταυτότητας του. Μιλούμε για ένα σύστημα που θα καταργεί την ανωνυμία του όχλου μέσα στο γήπεδο. Σήμερα αυτό που επικρατεί στα γήπεδα μας είναι ένας όχλος των 100, των 200 ατόμων, 50-100 είναι οι ταραξίες και οι υπόλοιποι είναι οι συμμετέχοντες χωρίς να φτάνουν στο σημείο του αίσχους που είδαμε προχτές από κάποιους χούλιγκαν. Αυτοί εκμεταλλεύονται την ανωνυμία, το γεγονός ότι κάποιοι ολιγωρούν να τους παραδώσουν στην αστυνομία και πολλά άλλα πίσω από τα οποία καλύπτονται.

Κάποιοι φωνάζουν ότι θα παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα και λυπούμαι διότι δεν είναι μόνο κάποιοι των ομάδων που φωνάζουν, υπάρχουν και πολιτικά πρόσωπα που εναντιώνονται της κάρτας. Όταν η ίδια η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων δήλωσε χτες ότι θα εφαρμοστεί η κάρτα και δεν παραβιάζεται κανένα δικαίωμα. Γιατί δεν εφαρμόζεται; Είχα προειδοποιήσει από την αρχή ότι αν αυτό το θέμα μπει στη διαδικασία των δημοσίων προσφορών θα χρειαστούμε χρόνια να καταλήξουμε. Και είχα προτείνει να το αναλάβει η ΚΟΠ αλλά το παρέδωσε στον ΚΟΑ ύστερα από λίγους μήνες. Αρχικά μας είπαν ότι οι διαφανείς διαδικασίες που είχαν καθοριστεί θα ολοκληρώνονταν στους 18 μήνες. Έχει τώρα τριάμισι χρόνια.

Είχαμε πει ότι θα ετοιμάσουμε μια νομοθεσία που να ρυθμίζει τη λειτουργία των συνδέσμων φιλάθλων. Έχει ετοιμαστεί και βρίσκεται στον ΚΟΑ, αν δεν κάνω λάθος, για τις δικές του απόψεις. Έχουν γίνει έρευνες σε συνδέσμους φιλάθλων και ξέρουν πολύ καλά κάποιοι τις ενέργειες που έκανε η αστυνομία. Τα επιχειρησιακά της αστυνομίας δεν είναι θέμα που αφορά τον Υπουργό, κι ούτε και αναμιγνύεται ο Υπουργός. Έχουν ρητές οδηγίες, και αυτή είναι η πολιτική μας, για μηδενική ανοχή στη βία στα γήπεδα.

Καταθέσαμε αυτό το πακέτο μέτρων και επιμένουμε στην εφαρμογή του. Δεν κάναμε τίποτα περισσότερο απ’ όσα εφαρμόζονται σε άλλες χώρες.

Αν δεν εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα με λύπη μου το λέω ότι ναι μπορεί να θρηνήσουμε κόσμο στα γήπεδα. Αυτοί οι κύριοι που δεν δέχονται τα εν λόγω μέτρα να μην έρχονται στο γήπεδο. Κάποιοι από αυτούς δεν πάνε για να δουν την ομάδα τους. Πηγαίνουν είτε μεθυσμένοι είτε χασικλωμένοι μόνο για ένα λόγο, για να προκαλέσουν επεισόδια. Αυτούς πρέπει να διώξουμε από τα γήπεδα κι όχι τον κόσμο που θέλει να χειροκροτήσει την ομάδα του. Δυστυχώς όμως κάνουμε το δεύτερο».

Όσον αφορά τις κατηγορίες για εκκόλαψη συμπεριφορών χουλιγκανισμού, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε:

«Επί της δικής μου υπουργίας δεν υπήρξε καμία ανάμειξη σε όλα αυτά. Επειδή δέχτηκα κατηγορίες χθες το λέω. Λυπούμαι πραγματικά για όσα λέχθηκαν κι έχω καλέσει τον κ. Κυπριανού του οποίου την ιστορία γνωρίζω ως πολιτικού και δεν περίμενα ότι θα έφτανε σ’ αυτό το σημείο. Θα περιμένω από τον ίδιο ως οφείλει να παραδώσει στοιχεία στις αρμόδιες αρχές. Με κατηγορεί ότι αναμίχθηκα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό για αγώνες του ΑΠΟΕΛ. Λυπούμαι πραγματικά διότι ουδέποτε είχα ανάμειξη σε καμία περίπτωση. Οι περισσότεροι φίλαθλοι που έχουν συλληφθεί αυτή την περίοδο είναι φίλαθλοι συγκεκριμένης ομάδας, του ΑΠΟΕΛ. Ούτε συμμετέχω, ούτε θέλω να συμμετέχω, ούτε και είχα ουδέποτε ανάμειξη στα διοικητικά θέματα οποιουδήποτε σωματείου».