Νικολάου και Travnikov, συζήτησαν θέματα απαγωγής παιδιών

Θέματα που αφορούν τις απαγωγές παιδιών και την αποκατάσταση της επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα που παραμένει στη Κύπρο έθεσε ο κ. Νικολάου στον ομόλογο του Υφυπουργό Δικαιοσύνης της Ρωσίας. Ειδικότερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου συζητώντας τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται στις περιπτώσεις παιδιών που έχουν απαχθεί και βρίσκονται στη Ρωσία με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Maksim Travnikov, σε συνάντηση που είχαν, σήμερα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ζήτησε την παρέμβαση του ιδίου προσωπικά και του Υπουργείου τους προς τις αρμόδιες ρωσικές αρχές ώστε, πέραν από τις τυπικές διαδικασίες, να επιδειχθεί η απαιτούμενη ευαισθησία για ένα τόσο πολύ λεπτό θέμα. Ο κ. Νικολάου έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες υποθέσεις, κατάθεσε τις δυσκολίες και αδυναμίες που έχουν παρουσιαστεί και παράδωσε στον ομόλογο του έγγραφα που αφορούν τις υποθέσεις αυτές.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νικολάου ανέφερε, σε δηλώσεις του:

«Με τον Ρώσο Υφυπουργό συζητήσαμε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και κυρίως ζητήματα που σχετίζονται με τη δικαστική συνδρομή, η οποία εφαρμόζεται σε επίπεδο διμερούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας. Ο κ. Travnikov αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες υποθέσεις που απασχολούν ιδιαίτερα τη Ρωσική Ομοσπονδία και εμείς, πέραν από κάποια αιτήματά μας τα οποία εκκρεμούν στη χώρα του, θέσαμε το ζήτημα που αφορά τις απαγωγές παιδιών από την Κύπρο και την μεταφορά τους στη Ρωσία.

Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, για το οποίο ζητήσαμε την παρέμβαση του κ. Υφυπουργού, πέρα από τις τυπικές διαδικασίες, όπως το υπουργείο του σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία επιδείξουν την απαιτούμενη ευαισθησία, ώστε η επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα που βρίσκεται στην Κύπρο να μην διακοπεί, αλλά να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα του και ιδιαίτερα το δικαίωμα επικοινωνίας και με τους δύο γονείς.

Συγκεκριμένα, δώσαμε στον κ. Travnikov στοιχεία για υποθέσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί στο Υπουργείο και εκκρεμούν στις ρωσικές αρχές.

Ως η αρμόδια αρχή για διαβίβαση αυτών των εγγράφων προς τις ρωσικές αρχές, του ζητήσαμε, όπως με δικές του παρεμβάσεις, η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας, να επεκταθεί στο ευαίσθητο θέμα των απαγωγών παιδιών, κατά τρόπο ώστε πέραν των τυπικών διαδικασιών, να βοηθήσουν ώστε να ανταποκρινόμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Αναφορικά με τα ευρύτερα θέματα που αφορούν την δικαιοσύνη, ο κ. Υπουργός είπε ότι οι ρωσικές αρχές προσφέρθηκαν, στα πλαίσια της στενής συνεργασίας, να γίνει ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης όσον αφορά θέματα υποστήριξης των δικαστικών αρχών και ειδικότερα, όσον αφορά τη λειτουργία Εμπορικού Δικαστηρίου, το οποίο λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ως διαιτητικό δικαστήριο.