Νικολάου: Ενωμένοι οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας

Χρεωμένοι λοιπόν έναντι της θυσίας των τιμώμενων σήμερα ηρώων, δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας, τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας σήμερα στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή το 1974, Αντώνη Καφετζή και Βάσου Αγαθαγγέλου.

Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι δεν διαθέτουμε την πολυτέλεια να κρυβόμαστε πίσω από τις προκλητικές αξιώσεις τις οποίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συναντά απέναντι του στις συνομιλίες, «όσο και εάν μας απογοητεύουν και μας εξοργίζουν, όσο και εάν αυτές συνοδεύονται, από τη συντήρηση κλίματος έντασης και αμφισβήτησης των νόμιμων και κυρίαρχων μας δικαιωμάτων».

Και πρόσθεσε:

«Τριάντα πέντε αιώνες ιστορίας, μας παρατηρούν. Παρατηρούν εάν θέτουμε πάνω από το συμφέρον του τόπου, τις μυωπικές καθημερινές κομματικές και προσωπικές μας επιδιώξεις. Εάν διαθέτουμε τη διάθεση, να απαλλαγούμε από τα σύνδρομα της εσωστρέφειας και της αντιπαράθεσης. Εάν έχουμε αφομοιώσει το δίδαγμα από τα ασύγγνωστα λάθη και τις ολέθριες συνέπειες τους, ώστε να σταθούμε αντάξιοι στη κρισιμότητα των καιρών.

Ενωμένοι, οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας. Η ετοιμότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να συνεχίσει το διάλογο στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΓΓ των ΗΕ, μας παρέχει την ευκαιρία να θέσουμε την Τουρκία προ των ευθυνών της για επίλυση του κυπριακού. Χωρίς ρήτρες, μελλοντικά δικαιώματα αναθεώρησης, χωρίς στρατεύματα και κηδεμόνες.

Με ομόπνοες τις πολιτικές και κοινωνικές συνιστώσες, ας διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις δικαίωσης του, χειμαζόμενου από την τουρκική κατοχή, λαού μας. Αδιάσπαστοι και αποφασισμένοι να παραδώσουμε στη νέα γενιά, τη δυνατότητα να δημιουργήσει το μέλλον της, σε ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο και ισότιμο, ανάμεσα στα υπόλοιπα, κράτος. Αυτό είναι, μετουσιωμένο στο σήμερα το χρέος το οποίο αντλούμε από την θυσία των ηρώων μας. Αυτή είναι η οφειλή μας».