Νικολάου: Ας αναλογιστεί το ΑΚΕΛ τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν για το Μαρί και πολλά άλλα

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για την παραπομπή του Π.Νεοκλέους στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ

Εξ αφορμής της επίμονης έκκλησης του ΑΚΕΛ προς τους πολίτες, να μελετήσουν την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα της μεταφοράς του καταδικασθέντος Παναγιώτη Νεοκλέους στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ, κρίνω ορθό να παραπέμψω τον κάθε ενδιαφερόμενο να διαβάσει την δημοσιοποίηση της αναλυτικής τοποθέτησης μου στην οποία προέβηκα, χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και την οποία έδωσα σήμερα στη δημοσιότητα για σκοπούς πλήρους διαφάνειας όλων των ενεργειών, τις οποίες κάναμε για το θέμα αυτό ως Υπουργείο.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να τονίσω ότι, πλην από το γεγονός,ότι η Διεύθυνση των Φυλακών μας ενημέρωσε ότι προτίθετο να ζητήσει γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για το ζήτημα, ως Υπουργείο δεν είχαμε ενημερωθεί για την γνωμάτευση καθώς αυτή δεν υποβλήθηκε μέσω του Υπουργείου και έτσι, ενεργήσαμε σεβόμενοι τις ευθύνες και υποχρεώσεις του κράτους έναντι των ασθενών – κρατουμένων και ακολουθώντας την ίδια ακριβώς πρακτική που ακολουθείται για όλους τους κρατούμενους – ασθενείς. Για εμάς, δεν υπάρχουν εκλεκτοί, ούτε κρατούμενοι άλλης κατηγορίας και όλοι αντιμετωπίζονται ισότιμα και με κάθε σεβασμό στα δικαιώματα του ασθενή, γιατί αρχή μας είναι η ισότιμη μεταχείριση των ασθενών κρατουμένων με κάθε φυσικό πρόσωπο που ασθενεί στο τόπο μας.

Θα ήθελα να εκφράσω την έκπληξή μου γιατί δεν περίμενα να ακούσω από τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου, πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυβέρνησης Χριστόφια, να ταυτίζεται με άλλα στελέχη του κόμματος του, που κάθε τόσο ζητούν την παραίτηση υπουργών της Κυβέρνησης για λόγους ευθιξίας και κατάχρησης εξουσίας. Αυτοί, που για τον βίο και πολιτεία της διακυβέρνησης του ΑΚΕΛ, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να αναλάβουν την παραμικρή ευθύνη και να παραιτηθούν, αλλά ούτε βρήκαν την δύναμη να αναγνωρίσουν έστω και ένα λάθος από τα τόσα πολλά σκάνδαλα της διακυβέρνησης τους.

Σήμερα, ζητούν κάθε λίγο και λιγάκι την παραίτηση Υπουργών αυτής της Κυβέρνησης, τη στιγμή που επί της Κυβέρνησης του ΑΚΕΛ, οι αρμόδιοι τότε υπουργοί έφεραν τεράστιες ευθύνες για την ανείπωτη τραγωδία στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, με τους 13 νεκρούς, τους δεκάδες τραυματίες και την καταστροφή του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Κύπρου με ζημίες πέραν του ενός δις ευρώ. Την στιγμή που εκείνοι δεν βρήκαν κανένα λόγο και καμία πολιτική ευθιξία για την καταστροφή της κυπριακής οικονομίας και τη χρεοκόπηση του τραπεζικού συστήματος, τα €35εκ, εν μέσω κρίσης, για την Eurocypria που μετά από λίγους μήνες έκλεισε οριστικά, την κοροϊδία για την επένδυση του Κατάρ, τα €51εκ για την μεταφορά νερού από την OceanTankers, την σπατάλη €15εκ για το Μέγαρο Πολιτισμού που δεν έγινε, τους αντισυνταγματικούς διορισμούς υπουργών και πρέσβεων, αλλά και για τόσα άλλα που έπληξαν τον θεσμό της αξιοκρατίας, και διέπρεψαν με σωρεία παραλείψεων και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Βέβαια, είναι κατανοητή η δυσκολία να αποσείσουν τις ευθύνες της περιόδου που έφερε τον τόπο μας στην κατάσταση που παραλάβαμε το 2013.