Νεοφύτου: Με μέτρο και σύνεση να βρούμε τους τρόπους να προστατέψουμε αυτούς που έχουν ανάγκη

Με μέτρο, σύνεση, σωφροσύνη να βρούμε τους τρόπους, από τη μια να προστατέψουμε αυτούς που έχουν ανάγκη, από την άλλη να είμαστε αυστηροί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στο Προέδρικό.

“Αν θέλουμε να προστατέψουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα έχοντας υπόψη και τις ευθύνες μας έναντι των συνεπέστατων δανειοληπτών πρέπει να είμαστε άκρως αυστηροί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δεν μπορούν να κρύβονται μέσα από προβλήματα είτε νομοθεσιών είτε διαδικασιών για να διογκώνουν το πρόβλημα.

Ήταν μια παραγωγική συζήτηση. Να ευχαριστήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση, όπως και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ για την εισήγηση που είχε για την σύγκληση αυτού του Συμβουλίου Αρχηγών.

Είναι το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ήταν μια, επαναλαμβάνω, παραγωγική συζήτηση σε ένα πνεύμα σύμπνοιας. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, (όμως) όλοι αναγνωρίζουμε το πρόβλημα κι όλοι αναγνωρίζουμε πως πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν αποφάσεις.

Όλα τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα (αλλά και η) Κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως πρέπει να βρούμε τρόπους να προστατέψουμε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη, τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα για να μην βρεθούν στη δύσκολη θέση χωρίς να έχουν την πρώτη κατοικία.

Την ίδια ώρα πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη μας ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, γιατί πρέπει την ίδια ώρα να σκεφτόμαστε και τις εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας που είναι συνεπέστατοι με πολλές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Το δεύτερο είναι πως πρέπει να ληφθούν όσα αυστηρά μέτρα χρειάζονται για να μην εκμεταλλεύονται κάποιοι την ευαισθησία του πολιτικού συστήματος για την προστασία των ευαίσθητα κοινωνικά ομάδων για να δημιουργούνται στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αν θέλουμε να προστατέψουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, τα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα έχοντας υπόψη και τις ευθύνες μας έναντι των συνεπέστατων δανειοληπτών πρέπει να είμαστε άκρως αυστηροί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Δεν μπορούν να κρύβονται μέσα από προβλήματα είτε νομοθεσιών είτε διαδικασιών για να διογκώνουν το πρόβλημα.

Και κάτι τελευταίο. Η δημιουργία, που φαίνεται να είναι ενδεχομένως αναπόφευκτο, ενός οργανισμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κάθε τι έχει ένα κόστος. Κι όταν εύκολα κάποιοι από μάς αναφερόμαστε «να πληρώσουν οι τράπεζες» θέλω να εξηγήσω πολύ απλά τι είναι σήμερα Τράπεζα: Η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, το 50% των μετόχων είναι οι κουρεμένοι καταθέτες. Άρα όταν λέμε «να πληρώσουν οι τράπεζες» εννοούμε να ξαναπληρώσουν οι κουρεμένοι καταθέτες; Εμείς ουδέποτε θα το δεχτούμε αυτό. Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα ανήκει στους φορολογούμενους εκατόν τοις εκατόν, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Όταν λέμε να πληρώσουν οι τράπεζες εννοούμε να πληρώσει εκατόν τοις εκατόν πάλι ο κύπριος φορολογούμενος;

Άρα χρειάζεται με μέτρο, με σύνεση, με σωφροσύνη να βρούμε τους τρόπους, από τη μια να προστατέψουμε αυτούς που έχουν ανάγκη, από την άλλη να είμαστε αυστηροί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές κι από την άλλη με δίκαιο τρόπο να κατανείμουμε το κόστος έχοντας υπόψη πως έχουμε υποχρέωση κι εμείς έχουμε εξ ίσου στις προτεραιότητές μας και τους συνεπέστατους φορολογούμενους αλλά και τους συνεπέστατους δανειολήπτες.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Ερ.: Κύριε Νεοφύτου, θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή αφήνετε να νοηθεί ότι θα τροποποιηθούν νομοθεσίες προφανώς. Υπάρχει η απαραίτητη πολιτική συνεννόηση; Βγαίνετε, αν θέλετε, με μια ομοφωνία, με μια ομοψυχία από αυτή την σύσκεψη;

Απ.: Δεν μπορώ να μιλώ εκ μέρους άλλων. Ένα θα πω με πολλή ειλικρίνεια όπως με γνωρίζετε εδώ και χρόνια. Ναι, βεβαίως και θα χρειαστούν και νέες νομοθεσίες και τροποποίηση υφισταμένων. Εμείς δηλώνουμε ακόμη μια φορά. Είμαστε έτοιμοι να βάζουμε πλάτες για τον τόπο.”