“Να καταθέσουμε δείγματα πατριωτικής υπευθυνότητας, μακριά από λαϊκισμούς”

ΥΔΔΤ: Απαξάπαντες οφείλουμε να καταθέσουμε δείγματα πατριωτικής υπευθυνότητας, μακριά από λαϊκισμούς στη νέα προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Στη νέα προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οφείλουμε απαξάπαντες να καταθέσουμε δείγματα πατριωτικής υπευθυνότητας και να συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με σύνεση και ομοψυχία, μακριά από λαϊκισμούς και ανέφικτες επιδιώξεις, τόνισε,  μιλώντας, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων της Κοινότητας Ευρύχου, το 1974.

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι μνημονεύουμε τους πεσόντες «μιας πατρίδας και ενός λαού, που σαραντατέσσερα χρόνια μετά, και ενόσω εξακολουθεί να κηδεύει ακόμα τους νεκρούς του, ασεβώς επιχειρείται με καινοφανή γλωσσάρια, να διαμελιστεί και η ιστορική του μνήμη». Και πρόσθεσε: «Η προσβολή σε όσους, αιχμαλωτίστηκαν και βασανίστηκαν, βιάσθηκαν και προσφυγοποιήθηκαν, πολέμησαν και θυσιάστηκαν, είναι προσβολή ταυτόχρονα στην ίδια τη συνεννόηση που, παραχαράσσοντας και χαλκεύοντας, επιδιώκουν οι εμπνευστές του. Ο διάλογος και η συμφιλίωση με το σύνοικο στοιχείο, θα επέλθει, όχι μέσα από την ανακατασκευή της ιστορίας, αλλά μέσω της ειλικρινούς διάθεσης και της γενναίας, εκατέρωθεν, παραδοχής της πραγματικότητας.

Προϋπόθεση όμως αυτού, είναι η διαφύλαξη υψηλών επιπέδων πολιτικής ομοψυχίας στο εσωτερικό μας μέτωπο. Ειδικά αυτές τις ημέρες του χρόνου που δημαγωγικά, είτε προσποιούμαστε ότι το πραξικόπημα δεν επισυνέβηκε ποτέ, είτε αναμοχλεύοντας τα γεγονότα, με στοχεύουμε, όχι στο φρονηματισμό αλλά στην ανάνηψη των κομματικών συσπειρώσεων».

Ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι ενόψει της καθόδου της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα και των προσπαθειών του Προέδρου Αναστασιάδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, οφείλουμε απαξάπαντες να καταθέσουμε δείγματα πατριωτικής υπευθυνότητας. «Να συνειδητοποιήσουμε επιτέλους ότι τυχόν αποτυχία μιας νέας διάσκεψης για την Κύπρο, δεν θα απονείμει πιστοποιητικά δικαίωσης σε πολιτικές παρατάξεις, αλλά θα επιφέρει αρνητικότατες εξελίξεις για το μέλλον της πατρίδας μας. Να αντιληφθούμε επιτέλους ότι σε αυτήν τη νέα προσπάθεια, στην προσπάθεια κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας, συστρατευμένοι περισσότεροι, μπορούμε να επιτύχουμε, σαφώς  περισσότερα. Να συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε με σύνεση και ομοψυχία, μακριά από λαϊκισμούς και ανέφικτες επιδιώξεις».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Νικολάου είπε ότι 35 αιώνες ιστορίας μας παρατηρούν εάν διαθέτουμε τη διάθεση, να απαλλαγούμε από τα σύνδρομα της εσωστρέφειας και της αντιπαράθεσης. Εάν έχουμε αφομοιώσει το δίδαγμα από τα ασύγγνωστα λάθη και τις ολέθριες συνέπειες τους, από την τελευταία φορά που σταθήκαμε ο ένας απέναντι στον άλλο.

Αυτό είναι μετουσιωμένο στο σήμερα, το χρέος το οποίο αντλούμε μέσα από την καταδίκη των αποφράδων επετείων του ‘74. Να μην επιτρέψουμε την επανάληψη της διχόνοιας, της προδοσίας, της εθνικής καταστροφής. Να μην επιτρέψουμε, τα τουρκοκρατούμενα μέρη μας, να προστεθούν στον κατάλογο των χαμένων πατρίδων του ελληνισμού. Αναλώνοντας προς αυτό το σκοπό, το άπαν των προσπαθειών μας για κατάληξη επί μιας δίκαιης, περιεκτικής και λειτουργικής συμφωνίας. Χωρίς ρήτρες, χωρίς στρατεύματα, χωρίς εγγυητές και κηδεμόνες.