Νίκος Παππάς για τουρκικές προκλήσεις: Θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης

  • «Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο δεν επήλθε επειδή επισκέφθηκε ο Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά επήλθε επειδή η Τουρκία αντιμετωπίζει αδιέξοδα σε άλλα μέτωπα»

«Το σοφόν είναι με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διότι κάποιοι στην Τουρκία ίσως θέλουν να κάνουν την Ελλάδα μέρος του κάδρου της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή FOCUS της ΕΡΤ 1, απέναντι στον τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Μάκη Βορίδη.

Χαρακτήρισε «ανησυχητική» την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων και σημείωσε πως η Ελλάδα έχει την αποτρεπτική ικανότητα με μεγάλη διπλωματική ισχύ και πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες σε διπλωματικό επίπεδο.

Ο κ. Παππάς είπε ότι είναι «άριστοι» οι χειρισμοί που γίνονται από τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας στο ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Σε ερώτηση αν τον ικανοποιεί η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής απάντησε ότι τον ικανοποιεί η στάση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Βορίδης είπε ότι η Τουρκία επιχειρεί να «γκριζάρει» το Αιγαίο και τόνισε πως «όταν δεν μπορείς να πας εκεί που θέλεις να πας, τότε αυτό είναι ‘’γκριζάρισμα”», διευκρινίζοντας ότι δεν μιλάει νομικά.

Επισήμανε ότι ο Ερντογάν έχει αναδιατάξει την πολιτική του, τον ενδιαφέρει πρωτίστως να είναι περιφερειακή δύναμη και δευτερευόντως η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. γι αυτό και είπε ότι και η Ελλάδα πρέπει να αναδιατάξει την εξωτερική της πολιτική και τη διπλωματία και είναι λάθος να επιμένει στην ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας.

Παρατήρησε πως δεν είναι επιτυχή τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, όταν τουρκική ακταιωρός εμβολίζει σκάφος του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και υπάρχει κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Δήλωσε, ακόμα, πως «δεν μπορούμε να αφήνουμε έξω από αυτή την εξίσωση την άμυνα» και πρόσθεσε πως ο ίδιος θα έθετε «κανόνες εμπλοκής» για την επόμενη φορά.

Σε παρέμβαση του ο κ. Παππάς τόνισε πως «η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο δεν επήλθε επειδή επισκέφθηκε ο Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά επήλθε επειδή η Τουρκία αντιμετωπίζει αδιέξοδα σε άλλα μέτωπα».

Αναφέρθηκε στην ενεργή πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία φέρνει αποτελέσματα και χαρακτήρισε την Ελλάδα «όαση σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή.

Σχετικά με την υπόθεση Novartis o υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα έβγαινε λαβωμένη αν δεν έπραττε αυτά που έπρεπε και σημείωσε ότι ουδείς μπορεί να μιλά για «σκευωρία», λέγοντας ότι στο ζήτημα αυτό δεν είναι ενιαίο το μέτωπο της αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

Παρέπεμψε στη λαϊκή ρήση «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», είπε ότι «έρχονται εξελίξεις» και «τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους».

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για «μεθόδευση», «σκευωρία» και «πολιτική παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης» στην υπόθεση Novartis, ενώ χαρακτήρισε τους προστατευόμενους μάρτυρες «αποκάλυψη της μέγιστης αλητείας».

Ως προς το ονοματολογικό της πΓΔΜ ο κ. Παππάς είπε ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να βρεθεί λύση και σε ερώτηση αν ασκούνται πιέσεις στην Αθήνα από τις ΗΠΑ απάντησε πως ήταν στην Αμερική τις τελευταίες μέρες και ουδείς αξιωματούχος των ΗΠΑ του μίλησε για το ζήτημα.

Αναφερόμενος στη στάση του προέδρου της ΝΔ στο ζήτημα, είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε μια «θεαματική κωλοτούμπα».

Ο κ. Βορίδης τόνισε πως υπήρχε η δυνατότητα να επιτευχθεί μεγάλη συναίνεση στο ζήτημα, αλλά αυτή «υπονομεύθηκε από λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής είπε ότι στην κυβέρνηση είναι προσηλωμένοι στο να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας που παίρνει σταθερά χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία ο κ. Παππάς είπε ότι υπάρχει μεγάλη ιδεολογική και πολιτική διαπάλη στο εσωτερικό της και παρατήρησε: «Το ότι άνθρωποι σαν τον κύριο Βορίδη χωρίς να αλλάξουν ούτε γραμμή εκείνα που έλεγαν ως βουλευτές του ΛΑΟΣ, αισθάνονται στη ΝΔ «σαν το ψάρι στο νερό», σαν στο σπίτι τους, πρέπει να προβληματίσει – όχι εμάς, αλλά τη Νέα Δημοκρατία».

Στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είπε ότι η διαδικασία εξελίσσεται, ενώ ο κ. Βορίδης τόνισε πως η ΝΔ θα σεβαστεί τις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Σχετικά με τη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Παππάς απευθύνθηκε στον κ. Βορίδη λέγοντας «δεν την αντέχετε» και ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ είπε ότι αν είναι να υπάρχει δημόσια τηλεόραση το κόστος της θα πρέπει να πηγαίνει στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς πότε θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής απάντησε τον Σεπτέμβριο του 2019.