Νέο τουρκικό «όχι» στον Αμερικάνο πάστορα Μπράνσον – Βουτιά της τουρκικής λίρας

Η Τουρκία αρνήθηκε και πάλι να άρει τον κατ’ οίκον περιορισμό του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον, δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ο δικηγόρος του, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αφού έγινε γνωστή η είδηση, η ισοτιμία της λίρας, η οποία έχει χάσει φέτος περίπου το 40% της αξίας της, έπεσε στις 6,21 λίρες στο δολάριο, από τις 6,04 που ήταν προηγουμένως.

Ο συνήγορος του πάστορα Μπράνσον, ο Τζεμ Χαλαβούρτ, δήλωσε πως θα καταθέσει και πάλι προσφυγή σε δύο εβδομάδες. Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, είχαν απειλήσει σήμερα ότι θα επιβάλουν και νέες, αν ο πάστορας δεν απελευθερωθεί.

Μόλις πριν από δύο μέρες και όπως είχε μεταδώσει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δικαστήριο της Σμύρνης (δυτικά) είχε απορρίψει την προσφυγή που είχε καταθέσει ο πάστορας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως ένα άλλο δικαστήριο θα εξετάσει το αίτημά του.

Ο Άντριου Μπράνσον, που κατάγεται από τη Βόρεια Καρολίνα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 από τις τουρκικές αρχές που τον κατηγορούν για κατασκοπεία και «τρομοκρατικές» δραστηριότητες.

Έπειτα από έναν και πλέον χρόνο προφυλάκισης, τέθηκε τον Ιούλιο σε περιορισμό κατ΄οίκον, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αφεθεί ελεύθερος και να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διεμήνυσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα» στην Τουρκία για την απελευθέρωση του κρατούμενου ευαγγελικού πάστορα, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο πατριώτη όμηρο». «Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως περιορίζουμε την Τουρκία!», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η Τουρκία έχει επωφεληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και πολλά χρόνια. Αυτή τη στιγμή κρατούν τον θαυμάσιο Χριστιανό μας Πάστορα, ο οποίος πρέπει τώρα να εκπροσωπήσει τη χώρα μας ως ένας μεγάλος πατριώτης όμηρος. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, αλλά περιορίζουμε την Τουρκία!» ανέφερε.