Νέο βαλλιστικό πύραυλο ετοιμάζει η Β.Κορέα – Διαφορετικές προσεγγίσεις από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας

Σύμφωνα με την νοτιοκορεατική εφημερίδα “Asia Business Daily”, εντοπίστηκε ένας νέος βαλλιστικός πύραυλος ο οποίος είναι διηπειρωτικός να μεταφέρεται προς την δυτική ακτή στης Βόρειας Κορέας.

Να σημειωθεί ότι η μεταφορά του συγκεκριμένου πυραύλου ξεκίνησε χθες, ακριβώς μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η Πιονγκγιάνγκ, ενώ γίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για την αποφυγή εντοπισμού, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πεδία δοκιμών του προγράμματος της Βόρειας Κορέας για ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων βρίσκονται στις δυτικές ακτές της χωράς. Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, χθες το Υπουργείο ενημέρωσε το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας πως θεωρεί ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκτόξευση νέων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, ανά πάσα στιγμή. Το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας άρχισε γυμνάσια με τη χρήση πραγματικών πυρών σήμερα, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ εναντίον οποιασδήποτε πρόκλησης στη θάλασσα, ανέφερε η Σεούλ. Τα γυμνάσια άρχισαν 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι προχώρησε στη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου.

“Εάν ο εχθρός προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση, στη θάλασσα ή υποβρυχίως, θα αντιδράσουμε αμέσως και θα τον στείλουμε στο βυθό”, διεμήνυσε ο πλοίαρχος Τσόι Γιουνγκ-τσαν, διοικητής της 13ης ναυτικής μοίρας, σε μια ανακοίνωση του επιτελείου.

Την ίδια στιγμή, στην χθεσινή έκτακτη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσιάστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις από τα 5 μόνιμα μέλη.

Η Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπος πρέσβης Νίκι Χέιλι, αφού τόνισε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν “παρακαλά για πόλεμο”, παρότρυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας να υιοθετήσει τα πλέον ισχυρά μέτρα επιβολής κυρώσεων, ώστε να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

“Η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήταν μία σαφής ένδειξη ότι ο χρόνος για ημίμετρα από μέρους του ΟΗΕ πρέπει να τερματιστεί. Αρκετά. Η σταδιακή προσέγγιση που έχουμε λάβει παρά τις καλύτερες προθέσεις, δεν έχει λειτουργήσει”, ανέφερε η Αμερικανίδα πρέσβης, σημειώνοντας ότι οι μέχρι σήμερα προσπάθειες δεν πέτυχαν να σταματήσουν την πρόοδο του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πόλεμο, αλλά να αμυνθούν από τις απειλές της Βόρειας Κορέας, που με δημόσιες δηλώσεις του καθεστώτος απειλούν με πλήγμα αμερικανικά εδάφη, όπως η νήσος Γκουάμ.

Έχοντας τη συμπαράσταση της Γαλλίας και της Βρετανίας, η κ. Χέιλι ανέφερε ότι εντός της εβδομάδας θα κυκλοφορήσει νέο προσχέδιο ψηφίσματος, με πρόθεση να τεθεί σε ψηφοφορία τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου. Οι πληροφορίες φέρνουν τις ΗΠΑ και τους στενούς τους συμμάχους να ετοιμάζουν σκληρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, με τις οποίες θα απαγορεύονται: οι εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, οι πτήσεις του εθνικού της αερομεταφορέα, οι εισαγωγές πετρελαιοειδών και προμηθειών υλικών για την κυβέρνηση και το στρατό, ενώ θα απαγορεύεται σε πολίτες της χώρας να εργαστούν στο εξωτερικό.

Αν και δεν σχολίασαν τις αμερικανικές θέσεις για σκλήρυνση των κυρώσεων, Κίνα και Ρωσία ζήτησαν ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Ο Κινέζος πρέσβης Λιού Ζιέγι είπε ότι η χώρα «δεν θα επιτρέψει ποτέ χάος και πόλεμο στην κορεατική χερσόνησο», προτρέποντας παράλληλα τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει λανθασμένες ενέργειες που δεν είναι προς το συμφέρον της.

Ο Ρώσος πρέσβης Βασίλι Νεμπένζια είπε πως η ειρήνη στην περιοχή είναι σε κίνδυνο, τονίζοντας ότι από μόνες τους οι κυρώσεις δεν θα επιλύσουν την κρίση.

Κίνα και Ρωσία επιμένουν στην προσέγγιση των δύο σημείων που έχουν προτείνει εδώ και καιρό, η οποία προνοεί αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου και εγκαθίδρυση ενός ειρηνευτικού μηχανισμού που θα βασίζεται στην αναστολή των πυρηνικών και πυραυλικών δραστηριοτήτων της Βόρειας Κορέας – από τη μια – και αναστολή από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα των ευρείας κλίμακας στρατιωτικών ασκήσεων, από την άλλη.