Νέος πρόεδρος στην Ακαδημία Αθηνών

Την Τρίτη 15 Ιανουαρίου, θα γίνει η εγκατάσταση του νέου προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών για το 2013, Σπύρου Ευαγγελάτου, καθώς και του αντιπροέδρου, Επαμεινώνδα Σπηλιωτόπουλου.

Κατά την τελετή εγκατάστασης, θα μιλήσει ο απερχόμενος πρόεδρος Γιώργος Κοντόπουλος,με θέμα ”Το έργο των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το έτος 2012”. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία του νέου προέδρου, με θέμα την ‘‘τρέλα” του Ορέστη στην Ορεστειάδα του Αισχύλου και την ”τρέλα” του Άμλετ, στον Άμλετ του Σαίξπηρ.

Ο νέος πρόεδρος, Σπύρος Ευαγγελάτος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 και κατάγεται από γνωστή καλλιτεχνική οικογένεια.Είναι πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας είναι και διδάκτωρ. Επίσης σπούδασε και Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Σκηνοθέτησε επαγγελματικά για πρώτη φορά στα 21 του χρόνια και συνέχισε με πάνω από 200 σκηνοθεσίες, στα ελληνικά κρατικά θέατρα.

Το 1975, ίδρυσε το Άμφι-Θέατρο, το οποίο λειτούργησε αδιαλείπτως ως το 2011, όπου παρουσίασε την εργασία του από αρχαίους τραγικούς ποιητές έως τους σύγχρονους, σε Αθήνα,Επίδαυρο και άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε τριάντα διεθνή φεστιβάλ.Έχει σκηνοθετήσει έργα  όλου του φάσματος, έχει μεταφράσει σύγχρονους και αρχαίους δραματουργούς, ενώ έχει εκπονήσει και πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως πάνω στο κρητικό και επτανησιακό θέατρο.

Έχει διατελέσει, γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, καθώς και της Εθνικής Λυρικής σκηνής, στην οποία υπήρξε και πρόεδρος της. Το 1989 εκλέχθηκε καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, ενώ το 1991 καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών,όπου διετέλεσε και πρόεδρος.Έχει βραβευθεί πολλάκις, ενώ από το 2005 αποτελεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί, την Τρίτη 15 Ιανουαρίου του 2013, στις 7 μ.μ. στην Ακαδημία Αθηνών (Πανεπιστημίου 28).