Νέος γύρος με εργασιακά και ασφαλιστικό

Ξεκινάει σήμερα ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, με την ελληνική πλευρά έτοιμη να υπογράψει νέα επώδυνα μέτρα. Ενας στους τρεις συνταξιούχους πρόκειται να θιγεί από τις νέες περικοπές που θα επιβληθούν στις κύριες συντάξεις από το 2019, παραδέχτηκε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ υπογράμμισε την πεποίθησή της ότι δεν θα περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις. Το προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας κυβέρνησης-πιστωτών προβλέπει, πάντως, «μαχαίρι» και στις επικουρικές, αν αποδειχθεί ανεπαρκής η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι με τον καθορισμό ανώτατου ορίου απομείωσης της προσωπικής διαφοράς (στο ύψος του 22%) θα αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις κι έτσι οι μειώσεις δεν θα πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μάλιστα εκτίμησε ότι στις χαμηλές συντάξεις δεν θα υπάρξουν προσωπικές διαφορές και η μέση σύνταξη του ΙΚΑ (720 ευρώ) δεν θα θιγεί.

Αναφερόμενη στα εργασιακά, η υπουργός δήλωσε πως «θα νομοθετήσουμε άμεσα την επαναφορά της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, τα οποία θα εφαρμοστούν από 1/9/18». Για τον συνδικαλιστικό νόμο, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «ενώ το ΔΝΤ ζητούσε την επαναφορά της ανταπεργίας (lock out), εμείς καταφέραμε να αποκρούσουμε αυτή την απαίτηση», ενώ δήλωσε πως αλλαγές θα γίνουν στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστών, δηλαδή θα προστεθούν κάποια ποινικά αδικήματα.