Νέα στρατηγική» χωρίς στρατηγικό στόχο από τον κ. Παπαδόπουλο – αποενοχοποίηση της Τουρκίας από τους ολέθριους χειρισμούς του κ. Αναστασιάδη

**Του Γιώργου Λουκαΐδη Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις

Η δήθεν νέα στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου

Ο κ. Παπαδόπουλος συνεχίζει την πανάκριβη προεκλογική του εκστρατεία πληρώνοντας διαφημίσεις που καλούν τον κόσμο να διαβάσει τη “νέα στρατηγική” του στο Κυπριακό. Εισηγούμαστε, πραγματικά, όλοι να τη διαβάσουν προσεκτικά. Διαβάζοντας την, όσοι θέλουν λύση, απελευθέρωση και επανένωση, μάλλον θα πειστούν να μην στηρίξουν την υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου.
Ο λόγος είναι απλός.

Πρώτο, θα διαπιστώσουν ότι προτείνει “στρατηγική” χωρίς όμως στρατηγικό στόχο. Εμμέσως πλην σαφώς, ισχυρίζονται ότι δεν έχει καμία σημασία αν διεκδικούμε λυση ΔΔΟ, Ενιαίου κράτους ή αν τελικά “πρέπει να αυτοπυρποληθούμε για την Ένωση”. Όλα αυτά δεν αποτελούν παρά ψευδοδίλημμα για τον κ. Παπαδόπουλο, αφού ίσως να νομίζει ότι μπορεί να πετύχει να μετατρέψει το καθεστώς των Τουρκοκύπριων σε αντίστοιχο του καθεστώτος των μουσουλμάνων στη Θράκη.

Δεύτερο, δεν λέει λέξη για τη βάση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, που αποτελεί το βασικότερο εργαλείο για τη λύση, χωρίς το οποίο δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα αλλά ούτε και να προκληθεί κόστος στην Τουρκία, που ο ίδιος αναδεικνύει ως μείζονα στόχο της στρατηγικής του.

Προφανώς, όμως, με την προσέγγιση του για διαπραγμάτευση από μηδενική βάση, καμιά διαπραγμάτευση δεν θα εκκινήσει αν εκλεγεί στην εξουσία. Μια τέτοια προσέγγιση αντιθέτως θα μας οδηγήσει σε πλήρη διάσταση με τον ΟΗΕ και την ξεκάθαρη προϋπόθεση που ο κ. Γκουτιέρες έθεσε για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Τρίτο, η “νέα στρατηγική” είναι παλιά αφού εφαρμόστηκε σε πλήρη έκταση και δοκιμάστηκε στην πράξη επί της διακυβέρνησης του μακαρίτη Τάσσου Παπαδόπουλου. Ποιό ήταν το αποτέλεσμα τότε; Μετά από δεκάδες συναντήσεις Τζιωνή-Περτέβ, όχι μόνο δεν ξεκίνησαν ποτέ διαπραγματεύσεις, αλλά ούτε καν η σύσταση μιας τεχνικής επιτροπής ή μιας ομάδας εργασίας δεν επιτεύχθηκε

Όπως και τότε, ίσως ακόμη χειρότερα σήμερα, όχι μόνο δεν θα γίνουμε κατανοητοί αλλά θα οδηγηθούμε σε ευθεία σύγκρουση με τη διεθνή κοινότητα. Συνεπώς, οι αναφορές στη “νέα στρατηγική” και περί πρόκλησης κόστους στην Τουρκία, όχι μόνο θα μείνουν γράμμα κενό περιεχομένου αλλά είναι η δική μας πλευρά που θα μείνει εκτεθειμένη διεθνώς και αντίστοιχα είναι η εθνική μας υπόθεση που θα υποστεί καταστροφικό, ίσως ανεπανόρθωτο τούτη τη φορά, πλήγμα.

Η έκθεση Γκουτιέρες αποκαλύπτει τους ολέθριους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα

Στην έκθεση του ο Γ.Γ του ΟΗΕ απενοχοποιεί πλήρως την Τουρκία όταν, ανάμεσα σ’ άλλα, εγκωμιάζει τη δέσμευση όλων των εγγυητριών δυνάμεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι «παρά τις διαφορές στις αρχικές δηλώσεις και τη δημόσια ρητορική τους, μπόρεσα να δω από την εις βάθος εμπλοκή μου με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις στο Κρανς Μοντανά ότι όλες ήρθαν στην Ελβετία δεσμευμένες να εξεύρουν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».

Δυστυχώς, επιβεβαιώνονται οι φόβοι του ΑΚΕΛ αφού ο κ. Γκουτιέρες και επίσημα πλέον καταρρίπτει το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη ως προς τους λόγους του ναυαγίου στο Κραν Μοντάνα. Πρόσθετα, το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη δεν το συμμερίζεται κανένας άλλος στη διεθνή κοινότητα αλλά ούτε και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, παρά το γεγονός ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις ίσως να βρίσκονται στο χειρότερο τους σημείο.

Είναι, πιστεύουμε, προφανής ο λόγος που ο κ. Αναστασιάδης, σε ένα ευνοϊκότατο περιβάλλον για την πλευρά μας, απέτυχε είτε να αξιοποιήσει την μοναδική συγκυρία για σωστή λύση ή έστω να εκθέσει την Τουρκική αδιαλλαξία. Ο κ. Αναστασιάδης, πέτυχε το ακατόρθωτο, γιατί δυστυχώς θυσίασε τις επόμενες γενιές, στο βωμό των επόμενων εκλογών.

Οι τραγικές συνέπειες των ολέθριων χειρισμών Αναστασιάδη είναι ήδη ορατές. Απομακρυνθήκαμε από τη λύση ενώ η Τουρκία διευκολύνθηκε στην προώθηση νέων πιθανών τετελεσμένων.