Μόσχα: Επαφές του Προέδρου με Μεντβέντεφ και Πούτιν

Σήμερα στις 5 το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργική κατοικία.

Με τον Ρώσο Πρωθυπουργό θα συζητήσουν θέματα οικονομίας,  διμερείς σχέσεις, τουρισμό και ναυτιλία κυρίως για το λιμάνι Λεμεσού όπου η Ρωσία ζητά να χρησιμοποιεί για ελλιμενισμό στρατιωτικών σκαφών και τροφοδοσία .

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αύριο το πρωί, θα απευθυνθεί στα ρωσικά ΜΜΕ και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τα θέματα που θα συζητηθούν αύριο είναι:

Η ανασυγκρότηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Στόχος η Ρωσία να αποτελέσει το αντίβαρο για τις όποιες σκέψεις μείωσης της δύναμης, έτσι ώστε να μην πληγεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της δύναμης.
Πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των Μονίμων Μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ σε μια νέα Διάσκεψη για την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος θα επιδιώξει να μεταφέρει το μήνυμα στον Πούτιν ότι θα ήταν καλό να αναλάβει από τώρα μια πρωτοβουλία, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι σε μια ενδεχόμενη νέα Διάσκεψη για την Κύπρο, θα είναι παρόντα τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Σ.Α. του ΟΗΕ.

Μηνύματα Ρωσίας προς Τουρκία για το Κυπριακό: Θα ζητηθεί από τον Ρώσο Πρόεδρο να εκμεταλλευτεί την προσωπική σχέση που έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν, έτσι ώστε να τού μεταφέρει ότι σε μια λύση του Κυπριακού, δεν μπορεί να υπάρχει παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί. Ο ΠτΔ θα επιδιώξει, επίσης, να μεταφέρει στον Πούτιν, το μήνυμα ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει ενεργό ρόλο για τη Ρωσία, στον μηχανισμό παρακολούθησης και εφαρμογής της λύσης.

Θα μεταφέρει, επίσης, το μήνυμα ότι η Κύπρος θα στηρίξει τη βελτίωση της σχέσης Ρωσίας-ΕΕ, μέσω τερματισμού των κυρώσεων, οι οποίες δεν έφεραν αποτέλεσμα.

Οι δυο Πρόεδροι θα υπογράψουν Κοινό Πρόγραμμα Δράσης για την περίοδο 2018 – 2020 μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί Κύπρου – Ρωσίας θα υπογράψουν συμφωνίες μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία, τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές, τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορίας, συνεργασία κατά τη Διάρκεια Ανθρωπιστικών Επιχειρήσεων που διεξάγονται σε περίπτωση Καταστάσεων Διαχείρισης Κρίσεων, όπως και για την Εκκένωση Αμάχων.

Επίσης, θα υπογραφούν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κοινή Διακήρυξη μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για συνεργασία στον τομέα του Εκσυγχρονισμού των Οικονομιών.