Μπάλες κουρκουμά για καταπολέμηση των φλεγμονών

Τα αντιοξειδωτικά είναι ένας πολύ ισχυρός τρόπος για την καταπολέμηση των κινδύνων αυτών στο εσωτερικό των οργάνων μας. Ο κουρκουμάς είναι ένα κίτρινο μπαχαρικό που δίνει γεύση στο κάρι και χρώμα στη μουστάρδα και πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά μπαχαρικά που υπάρχουν.

Τα οφέλη του κουρκουμά στην υγεία
Ο κουρκουμάς είναι αρκετά γνώριμος φίλος στο χώρο των εναλλακτικών προσεγγίσεων ευεξίας. Αυτό το αρχαίο μπαχαρικό είναι ισχυρά θεραπευτικό και κάτι παραπάνω από ένα απλό νόστιμο υλικό μαγειρικής. Μπορεί να γνωρίζετε ήδη την ικανότητά του να μετατρέπει ένα πιάτο σε ένα νόστιμο βαθυκίτρινο έργο τέχνης, αλλά αυτή είναι μόνο η αρχή.

Οι ερευνητές αποδίδουν την ισχυρή θεραπευτική του επίδραση στο γεγονός ότι περιέχει μεγάλα ποσοστά κουρκουμίνης. Χιλιάδες δημοσιευμένες έρευνες στηρίζουν το αποδεδειγμένο πια γεγονός ότι η κουρκουμίνη είναι όντως ένας διατροφικός θησαυρός, που αξίζει να εκμεταλλευόμαστε.

Η λίστα με τις ιατρικές ιδιότητες της κουρκουμίνης περιλαμβάνει την ισχυρή του ικανότητα να μειώνει τις φλεγμονές, που αν μείνουν ανεξέλεγκτες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Άλλες ιδιότητες που αυτό το μπαχαρικό έχει είναι η ικανότητά του να επουλώνει πληγές, να ενισχύει τις γνωστικές ικανότητες, να ανακουφίζει από τον πόνο, να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, να προστατεύει την πεπτική οδό, να βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας, να αυξάνει τον μεταβολισμό και να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της έμμηνου ρύσης.

Ο κουρκουμάς έχει επίσης παρατηρηθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων και στην εξάλειψη της κατάθλιψης.

Τα οφέλη του ανεπεξέργαστου μελιού στην υγεία
Το μέλι θεωρείται πολύτιμο από αρχαιοτάτων χρόνων, ειδικά για τις αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Δώρο από τις μέλισσες στον άνθρωπο, τα ακατέργαστο μέλι, ειδικά το τοπικό, είναι εφοδιασμένο με πολυάριθμα οφέλη στην υγεία.

Το μέλι είναι φορτωμένο με αντιοξειδωτικά όπως φαινολικές ενώσεις. Κάποια είδη μελιού έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά ακόμα και από τα φρούτα και τα λαχανικά.

Οι ελεύθερες ρίζες, που επιταχύνουν τη διεργασία γήρανσης και μπορεί επίσης να οδηγήσουν και σε παθήσεις όπως καρκίνο και καρδιακές νόσους, έρχονται αντιμέτωπες με τα αντιοξειδωτικά αυτά, τα οποία καταφέρνουν να μας προστατεύσουν από κυτταρικές βλάβες, για τις οποίες ευθύνονται οι ελεύθερες ρίζες.

Παρά τα παραπάνω αναφερόμενα οφέλη του κουρκουμά, είναι δύσκολο να τα λάβουμε όλα από μια απλή σούπα ή από ένα απλά πασπαλισμένο πιάτο. Ιδανικά, για να εκμεταλλευτείτε πλήρως όλο το πακέτο των πλεονεκτημάτων που προσφέρει, χρειάζεται να καταναλώνετε καθημερινά τουλάχιστον 1-2 κουταλιές της σούπας.

Δυστυχώς, αυτή η μέθοδος δεν είναι και η πιο ευχάριστη. Αναμειγνύοντας όμως τη σκόνη κουρκουμά με μέλι, το μπαχαρικό γίνεται πολύ πιο νόστιμο και εύκολο να αποθηκευτεί σε μορφή «χαπιού».

Μπάλες κουρκουμά είναι μικρές βόμβες αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων. Με μια δαγκωματιά μπορείτε να βοηθήσετε στον έλεγχο της αρθρίτιδας, στη μείωση της χοληστερόλης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη βελτίωση της πέψης.

Η συνταγή
Συστατικά
• ⅓ φλιτζάνι κουρκουμάς

• 3 κουταλιές της σούπας ακατέργαστο μέλι

• 1 λαδόκολλα και 1 αντικολλητικό χαρτί.

Παρασκευή
1. Αναμίξτε τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και 1/3 φλιτζάνι κουρκουμά σε ένα γυάλινο μπολ.

2. Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να έχει τη σύσταση περίπου του φυστικοβούτυρου. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα μέλι ή κουρκουμά.

3. Πλάστε σε στρογγυλές μπάλες και τοποθετήστε τις σε αντικολλητικό χαρτί, καλυμμένες με λαδόκολλα.

4. Στη συνέχεια, παγώστε τις για τουλάχιστον δύο ώρες. Μπορείτε μετά να μεταφέρετε τις μπάλες σε άλλο μέσο αποθήκευσης, αλλά βεβαιωθείτε ότι θα τις ξαναβάλετε στην κατάψυξη!

Αν δεν προτιμάτε ιδιαίτερα το μέλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά λάδι καρύδας. Αποθηκεύστε τις και καταναλώστε μία κάθε μέρα, για να ενδυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα κατά τη διάρκεια της εποχής που είναι εύκολο να κρυολογήσετε ή να κολλήσετε κάποια ίωση.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι
Επίσης, χρειάζεται εδώ να προσθέσουμε ότι το μαύρο πιπέρι βοηθά πολύ στην απορρόφηση όλων των εκπληκτικών οφελών του κουρκουμά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει πιπερίνη. Αυτή η ουσία βοηθά στην επιβράδυνση της μεταβολικής διάσπασης του κουρκουμά στο ήπαρ και στο έντερο.

Λόγω αυτού, τα συστατικά του κουρκουμά μένουν περισσότερο στον οργανισμό μας και εμείς εκμεταλλευόμαστε περισσότερες από τις ιδιότητές του. Προσθέστε λοιπόν λίγο, αν θέλετε αυτές οι νόστιμες μπαλίτσες να γίνουν ισχυρότερες!