Μετοχή με +9.500% μετέτρεψε εργάτες σε εκατομμυριούχους..!

  • Η Sunny Optical αποτελεί ένα success story της στρατηγικής που ακολουθεί στην οικονομική πολιτική η χώρα προς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης...

Στις περισσότερες μεγάλες εταιρείες, είναι ξεκάθαρο το ποιοι είναι οι εκατομμυριούχοι: Τα ανώτατα στελέχη, οι CEOs, οι επιστήμονες με τα διδακτορικά κλπ.

Όμως στον κινεζικό Όμιλο Sunny Optical Technology – του οποίου η μετοχή έχει σκαρφαλώσει γρηγορότερα από ότι οποιαδήποτε άλλη εισηγμένη στον παγκόσμιο MSCI την τελευταία δεκαετία – οι πλουσιότεροι εργαζόμενοι είναι εξίσου πιθανό να είναι απλοί εργατές εργοστασίου, μάγειρες, ακόμη και επιστάτες.

Η απόφαση της εταιρείας οπτικών να γίνει διανομή μετοχών σε νέους υπαλλήλους χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η θέση τους στην ιεραρχία κατέστησε εκατοντάδες από αυτούς εκατομμυριούχους.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πάνω από 9.500% άνοδο από το Μάη του 2008 ξεπερνώντας και εκείνη του Netflix η οποία έφθασε στο 7.500%.

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες από έναν πρώην εργάτη του εργοστασίου λυκειακής εκπαίδευσης και με δάνειο που δεν ξεπερνούσε τα 10.000 δολάρια. Σήμερα η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε έναν κολοσσό αξίας 22 δις δολαρίων με βασικό αντικείμενο την προμήθεια φακών σε εταιρείες όπως η Samsung και η Xiaomi.

Η αυξανόμενη ζήτηση για κάμερες στα smartphones, τα αυτοκίνητα και τα drones εκτόξευσε στα ύψη τα κέρδη της εταιρείας με τις μετοχές να καταγράφουν ράλι.

Ο Louis Putterman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα της κινεζικής οικονομίας, αναφέρει ότι «ίσως να πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σε επίπεδο πλούτου που προορίζεται για τους εργατοϋπαλλήλους».

Αν και αυτή η εξέλιξη με τις μετοχές των υπαλλήλων μπορεί να δείχνει κάπως ασυνήθιστη, είναι ενδεικτικό της γενικότερης αντιμετώπισης του κάδου της τεχνολογίας στην Κίνα. Η Sunny Optical αποτελεί ένα success story της στρατηγικής που ακολουθεί στην οικονομική πολιτική η χώρα προς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Το παράδειγμα της συγκεκριμένης επιχείρησης αναδεικνύει την αλλαγή που συντελείται στον τρόπο συγκέντρωσης του πλούτου όπου μεγάλο μέρος των εκατομμυριούχων προέρχεται πλέον από τη βιομηχανία της τεχνολογίας.

Φυσικά όλο αυτό οφείλεται στην πολιτική που ακολούθησε ο ιδρυτής της, Wang Wenjian. Η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1984 σε μια μικρή πόλη στην ανατολική ακτή της Κίνας και το 1990 έγινε ανώνυμη εταιρεία στην οποία έφθασε να έχει 400 μετόχους οι οποίοι κατέχουν μερίδιο 35% της επιχείρησης.

Ένα σημαντικό βήμα έγινε το 1994 όπου ο ιδιοκτήτης κράτησε το 6,8% για τον ίδιο επιτρέποντας σε επιστάτες, μάγειρες και υπαλλήλους καθαριότητας να αποκτήσουν μετοχές.

Πλέον ακόμη και ένα μέρισμα της τάξεως του 0,013% είναι αρκετό για να γίνουν κάποιοι εκατομμυριούχοι. Αν εξαιρεθεί το 16% των τεσσάρων διευθυντικών στελεχών, ο κάθε υπάλληλος θα μπορούσε να κερδίσει κατά μέσο όρο 17 εκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικό είναι ότι το 3,7% που διαθέτει πλέον ο ιδιοκτήτης ο οποίος έχει αποσυρθεί από τη διοίκηση αντιστοιχεί σε 800 εκατομμύρια δολάρια.