Μειώστε τα επιτόκια

Αυτή τη στιγμή οι Κυπριακές τράπεζες επιβάλλουν τα υψηλότερα επιτόκια στην Ευρωπαϊκή ένωση, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια.

Αυτά τα ψηλά επιτόκια στραγγαλίζουν την ανάπτυξη και δυναμιτίζουν κάθε προοπτική ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας.

Κατανοούμε την πολυπλοκότητα του προβλήματος, ενώ σημειώνουμε τις πρόσφατες μειώσεις επιτοκίων από συγκεκριμένα τραπεζικά ιδρύματα.

Παρά του ότι είναι ξεκάθαρο πως η πολιτική πίεση της Βουλής των αντιπροσώπων έχει συμβάλει στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης και παρά του ότι αναγνωρίζεται ότι τέτοιες κινήσεις βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, οφείλουμε δυστυχώς να διαπιστώσουμε πως τα Κυπριακά επιτόκια στην Κύπρο εξακολουθούν να παραμένουν υπερβολικά υψηλά.

Επιθυμούμε λοιπόν να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις τράπεζες.
Η υπομονή μας εξαντλείται.

Πρέπει άμεσα,
• Να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα και πρωτοβουλίες για περαιτέρω μείωση των δανειστικών επιτοκίων από τις ίδιες τις τράπεζες και αν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα τότε το ζήτημα ενδεχομένως να ρυθμιστεί Νομοθετικά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
• Πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί και να υιοθετηθεί από τις τράπεζες ο «Κώδικας Δεοντολογίας» για τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει πρόσφατα εκδώσει και κοινοποιήσει η Κεντρική Τράπεζα προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

• Αν δεν εφαρμοστεί αυτός ο κώδικας εξετάζεται το ενδεχόμενο ν’αφομοιωθεί στην εθνική μας Νομοθεσία και να επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις σε τράπεζες που δεν συμμορφώνονται με αυτόν.
• Πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Επιτρόπου Επίλυσης Χρηματοοικονομικών Διαφορών έτσι ώστε να έχει την εξουσία να επιβάλλει κυρώσεις σε τράπεζες που δεν συμμορφώνονται και δεν εφαρμόζουν τον Κώδικα Δεοντολογίας.

• Πρέπει άμεσα να αρθούν όλοι οι νομικοί και φορολογικοί περιορισμοί για την αναδιάρθρωση των δανείων όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της του περασμένου Σεπτεμβρίου που αφορά την υλοποίηση του Κυπριακού Μνημονίου.
• Πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν Σχέδια Ανακουφίσεως Οφειλετών όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί και σε άλλες χώρες που έχουν προσφύγει σε μνημόνιο.