Μεγάλος κίνδυνος για απολύσεις

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο απολύσεων αναμένεται να βρεθούν κι άλλοι υπάλληλοι μικρών ή μεσαίων δημόσιων φορέων, καθώς -όπως προκύπτει από τα στοιχεία- οι 125 εργαζόμενοι στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) δεν φθάνουν για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει για την επίτευξη του μνημονιακού στόχου των 4.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους.

Συγκεκριμένα, από τα όσα συμφώνησε την Τετάρτη η τρόικα με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκύπτει ότι στις 4.000 απολύσεις έως το τέλος του 2013 θα προσμετρηθούν οι 2.000 απολύσεις εργαζομένων στην ΕΡΤ, οι περίπου 300 επίορκοι, οι 500 υπάλληλοι που αποχωρούν λόγω προβλημάτων υγείας και τουλάχιστον 700 εργαζόμενοι στην αμυντική βιομηχανία.

Από τον στόχο των 4.000 απολύσεων υπολείπονταν γύρω στις 500. Έτσι, αποφασίστηκε το κλείσιμο του ΤΕΟ και η απόλυση των 125 υπαλλήλων του, που όμως δεν αρκούν.

Το κενό στις απολύσεις θα καλυφθεί από υπαλλήλους άλλων μικρών ή μεσαίων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, είτε με τη διαδικασία του «ξαφνικού θανάτου» των φορέων, είτε μέσω αναδιάρθρωσης – συγχώνευσης φορέων.

Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αρνούνται ότι θα υπάρξουν «”ξαφνικοί θάνατοι” φορέων τύπου ΕΡΤ» -με την έμφαση να δίνεται κυρίως στο μέγεθος του φορέα κι όχι στο κατά πόσο θα μπει λουκέτο ή όχι σε κάποιον (μικρότερο) οργανισμό.

«Εχουμε μεγάλους φορείς του Δημοσίου, όπως για παράδειγμα οι συγκοινωνίες, αλλά σε αυτούς δεν μπορείς να κινηθείς στη λογική του άμεσου λουκέτου», σχολιάζουν.

Επιπλέον για το θέμα του ΤΕΟ, η κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν αποτελεί «ξαφνικό θάνατο», καθώς είχε προαναγγελθεί από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Όπως λένε, έγινε αξιολόγηση του φορέα και κρίθηκε πως ολοκλήρωσε το έργο για το οποίο είχε συσταθεί.

Η είδηση για το λουκέτο στο ΤΕΟ, πάντως, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων του.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης των 4.000 απολύσεων εντός του 2013, ακολουθεί η β’ φάση με 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2014.

Για τον επόμενο γύρο απολύσεων, εξετάζονται εκατοντάδες νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ανώνυμες εταιρίες του Δημοσίου. Το κλείσιμο ή η συγχώνευσή τους εξαρτάται από τη διαδικασία αξιολόγησης (που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη) και από την (α)προθυμία των υπουργών να καταργήσουν φορείς για τους οποίους είναι υπεύθυνοι.