Μείωση Θητείας – Πράξη Ευθύνης

Του Λευτέρη Χριστοφόρου*

Από την περίοδο που υπηρετήσαμε εμείς στην Εθνική Φρουρά, 26μηνη θητεία, όλες οι κυβερνήσεις, τα κόμματα και οι υπουργοί Άμυνας υπόσχονταν μείωση της θητείας, αλλά όταν φτάναμε στο διά ταύτα, όλοι επικαλούνταν χίλιους λόγους για να μην μειωθεί η θητεία.

Κάλλιστα η ιστορία της μείωσης της θητείας μπορεί να ταυτισθεί, ως πιστόν αντίγραφον, με την ιστορία του “βοσκού του ψεύτη”.

Κατάντησε ανέκδοτο η υπόθεση μείωση θητείας και για να είμαστε δίκαιοι ουδείς πίστευε ότι θα υπήρχε Κυβέρνηση που θα επιχειρούσε να το πράξει.

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση να μειώσεις την θητεία γιατί απαιτούσε προγραμματισμό, οργάνωση, σχέδιο δράσης, τόλμη και αποφασιστικότητα γιατί αγγίζεις ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας της χώρας και αγγίζει πολλές πτυχές και ευαισθησίες. Ταυτόχρονα σε όποιο εγχείρημα μείωσης της θητείας είχες απέναντι σου ένα σημαντικό αριθμό πολιτών που διαφωνεί διαχρονικά και έντονα στο άκουσμα για Μείωση Θητείας.

Αυτή η Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη απέδειξε ότι δεν μένει μόνο στα λόγια και τις υποσχέσεις, αλλά με συνέπεια κατορθώνει τολμώντας να αλλάζει στερεότυπα, να προβαίνει σε μεταρρυθμίσεις και να ανοίγει δύσκολα κεφάλαια και να τα διαχειρίζεται με επιτυχία υπευθυνότητα, σύνεση και τόλμη, όπως το κρίσιμο θέμα της Μείωσης της Θητείας καθώς και άλλα ανάλογα σοβαρά ζητήματα.

Σήμερα, που απολύονται οι πρώτοι στρατιώτες με Μειωμένη Θητεία 14 μηνών, αισθανόμαστε ότι δίκαια αγωνιστήκαμε για τη Μείωση της Θητείας και το Ανέφικτο και Ανεφάρμοστο για όλη την Αντιπολίτευση υπήρξε Εφικτό από το ΔΗ.ΣΥ. και τη Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη. Σε αυτό και σε πολλά άλλα τα έργα της Πενταετίας απέδειξαν ότι τα “Αδύνατα από την Αντιπολίτευση, Δυνατά από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη”

Είναι οι πρώτοι στρατιώτες, σχεδόν, από την ημέρα που ιδρύθηκε η Εθνική Φρουρά που απολύονται με θητεία, μόνον 14 μήνες.

Να θυμίσω, όταν το 2016 λαμβανόταν η απόφαση από τη Κυβέρνηση Αναστασιάδη για Μείωση της Θητείας, υπήρξε ομοβροντία κατηγορώ, καταγγελιών, λαϊκισμών, ψευδών διακηρύξεων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, πλην του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τη Κυβέρνηση ότι η Μείωση της θητείας είναι Πυροτέχνημα, Πολιτική Εξαπάτηση, ότι θα μειωθεί το Αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, ότι είναι Ανέφικτη η Εφαρμογή και πολλά άλλα που σήμερα αποκαλύπτονται πραγματικά, ότι ήταν αποκυήματα φαντασίας και άκρως Παραπλανητικά.

Οφείλω να τονίσω ότι η Επιτυχία της Κυβέρνησης για τη Μείωση της Θητείας είναι τεράστια για τους κάτωθι λόγους

ΠΡΩΤΟΝ. Γιατί καμία Κυβέρνηση δεν τόλμησε να αποπειραθεί να μειώσει την Θητεία παρά τις διαρκώς επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις από όλους.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ. Γιατί παρά των περί αντιθέτων θέσεων από όλους, ότι θα μειωθεί το Αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, το Αξιόμαχο της Ε.Φ., όχι μόνον δεν μειώθηκε αλλά ενισχύθηκε με την πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών.

ΤΡΙΤΟΝ. Γιατί, όχι μόνο Μειώθηκε η Θητεία χωρίς καμία επίπτωση στην Εθνική Φρουρά αλλά η Εθνική Φρουρά ενδυναμώνεται με 3.000 Επαγγελματικά Στελέχη, μεταρρυθμίζοντας την Εθνική Φρουρά σε ένα σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό Στρατό.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ. Γιατί δημιούργησε νέα δεδομένα στη Νεολαία μας όσον αφορά την αντίληψη τους για το Στράτευμα.

ΠΕΜΠΤΟΝ. Είναι από όλους παραδεκτό ότι η Μείωση της Θητείας αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για τη Φυγοστρατία και η οποία άρχισε να μειώνεται.

Τελικά η Κυβέρνηση προχώρησε με τόλμη, παρά τις αποθαρρυντικές φωνασκίες, στην Εφαρμογή του Μέτρου της Μείωσης της Θητείας που ΜΟΝΟΝ θετικά αποτελέσματα απέφερε.

Η Μείωση της Θητείας αποτελεί ταυτόχρονα μία μεγάλη Προσφορά στα Νέα Παιδιά της Κύπρου, που όλα αυτά τα χρόνια απέδειξαν την αγάπη τους για την Πατρίδα και ανταποκρίθηκαν στο επιβαλλόμενο Χρέος τους να υπηρετήσουν και να συνεχίσουν να υπηρετούν την Εθνική Φρουρά.

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ. – Ευρωβουλευτής Ε.Λ.Κ