Μαλάς: Στήριξη στους νέους επιστήμονες με πέντε μέτρα για την Έρευνα και Καινοτομία

Σε σημερινές του δηλώσεις ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάςμ αναφέρθηκε στην στήριξη των νέων επιστημόνων με πέντε μέτρα για την Έρευνα και Καινοτομία.

Συγκεκριμένα όπως ο ίδιος ανέφερε “η νέα γενιά στη χώρα μας βρίσκεται σε απόγνωση. Αυτή πληρώνει και θα συνεχίσει να πληρώνει το τίμημα της οικονομικής κρίσης. Τα όνειρα των νέων επιστημόνων δεν ικανοποιούνται με μπαλωματικές λύσεις ή μέσω ενός οικονομικού μοντέλου που στηρίζεται σε ευκαιριακή ανάπτυξη.

Αν δεν στηριχτούν οι νέοι μας να παραμείνουν στην Κύπρο και να ευημερήσουν τότε την οικονομική κρίση θα διαδεχθεί μια κοινωνική κρίση τεραστίων διαστάσεων η οποία θα έχει επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. Θα έχει επιπτώσεις σε θέματα υγείας. Σε θέματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ακόμα στη δημογραφική σύνθεση της χώρας.

Δεν θα κουραστώ να υποστηρίζω την αναγκαιότητα για επένδυση στην Έρευνα και Καινοτομία. Η Έρευνα και Καινοτομία είναι ένα διατομεακό εργαλείο ανάπτυξης που δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας πρώτα και κύρια για νέους πτυχιούχους και πολλαπλασιάζει την πρόοδο σε κάθε ένα τομέα, από τη γεωργία μέχρι την ιατρική, από τη μεταποιητική βιομηχανία μέχρι τις κοινωνικές επιστήμες.

Η Κύπρος είναι στον πάτο πανευρωπαϊκά στις επενδύσεις για την έρευνα, με μόνο 14 εκατομμύρια για ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Ως πρώτο μέτρο στήριξης της νέας γενιάς, η δική μας διακυβέρνηση θα αυξήσει κατά 80 εκ ετησίως τα προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας. Αυτή η στήριξη θα περιλαμβάνει:

1. Στρατηγικά προγράμματα πενταετούς διάρκειας τα οποία να έχουν άμεση σχέση με τομείς προτεραιότητας.
2. Προγράμματα στήριξης ερευνητικών υποδομών στη βάση των άμεσων αναγκών της χώρας.
3. Πρόγραμμα στήριξης νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση μόνο στην καινοτομία
4. Πρόγραμμα διασύνδεσης ΜΜΕ με ερευνητικά ιδρύματα.
5. Πρόγραμμα Νεοφυών Εταιρειών & Υψηλής Τεχνολογίας”.