Μαλάς: Καμία εκποίηση πρώτης κατοικίας

Καμία εκποίηση πρώτης κατοικίας, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος, Σταύρος Μαλάς μετά από συνάντηση που είχε με το κίνημα κατά των εκποιήσεων:

“Όπως έχει λεχθεί βρέθηκα με το Κίνημα κατά των εκποιήσεων. Και βρέθηκα αντιμέτωπος με το τεράστιο πρόβλημα που είναι τα ΜΕΔ. Κυρίως που αφορούν την πρώτη κατοικία και είναι μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας. Κι είναι αυτή η οικονομία που ο κ. Αναστασιάδης, με τις πολιτικές του, λέει ότι έχει οδηγήσει στον δρόμο της ανάκαμψης, αλλά δεν παρέχει καμία απολύτως λύση σ΄ αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Σε πείσμα των ισχυρισμών της κυβέρνησης, τα προβλήματα αυτά, δυστυχώς, παραμένουν άλυτα και υπονομεύουν τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας.

Δεν αντιμετωπίζονται

· ούτε με μύθους, σαν αυτούς που καλλιεργεί η κυβέρνηση Αναστασιάδη

· αλλά ούτε και με δημαγωγίες, σαν κι αυτές που χρησιμοποιεί ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος για να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες. Επί πέντε χρόνια ταυτιζόταν με την οικονομική πολιτική του κ. Αναστασιάδη και επικροτούσε όλες τις αποφάσεις της απερχόμενης κυβέρνησης.

Οι δανειολήπτες είναι σήμερα έρμαια των τραπεζών και των λεγόμενων επενδυτικών ταμείων. Δεν μπορώ να τους υποσχεθώ θαυματουργές λύσεις που δεν υπάρχουν. Μπορώ όμως να εξαντλήσω ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας όλες τις δυνατότητες που υφίστανται για να βγουν από το σημερινό τους αδιέξοδο. Εννοώ, κυρίως, τις δυνατότητες στις οποίες αναφέρεται η πρόταση μας για την δημιουργία Μετοχικής Οντότητας Διαχείρισης Τραπεζικού Ενεργητικού στην οποία, κατά την άποψη μας, πρέπει να συμμετέχουν και οι τράπεζες, οι οποίες έχουν την ευθύνη και βεβαίως και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου αλλά και το Κράτος. Για να δοθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας, αυτού του οργανισμού. Στη οντότητα αυτή θα μεταφέρουν οι τράπεζες τα ΜΕΔ πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης που δεν μπορούν να τύχουν βιώσιμης αναδιάρθρωσης. Η δομή της οντότητας αυτής, απαντά στο μεγάλο ερώτημα της κεφαλαιοποίησης, αφού οι τράπεζες θα λάβουν μετοχές έναντι των δανείων που θα μεταφέρουν ενώ το κράτος θα κληθεί να συμβάλει με ένα μικρό ποσό, χωρίς να μεταφέρεται έτσι το βάρος στον φορολογούμενο.

Επαναλαμβάνω με την ευκαιρία, ότι το σημαντικότερο όλων, για εμάς είναι να ενισχυθεί ξανά το εισόδημα των νοικοκυριών και των εργαζομένων, ώστε να μπορούν πραγματικά να ανταποκρίνονται στις δανειακές τους υποχρεώσεις. Πράγμα το οποίο προϋποθέτει την υπεύθυνη και συνετή εφαρμογή μιας αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής πέρα από τη στασιμότητα στην οποία μας έχει εγκλωβίσει ο κ. Αναστασιάδης και τους επικίνδυνους, δυστυχώς, πειραματισμούς που εξαγγέλλει ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος. Θέλω να διαβεβαιώσω τους φίλους του Κινήματος κατά των εκποιήσεων, ότι εμείς θα λειτουργήσουμε και όσον αφορά το ισχύoν νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε κανένας δανειολήπτης, που έχει την πρώτη κατοικία ως εξασφάλιση, να βρεθεί στον δρόμο.”