Μαλάς: Καλώ τον κ. Λιλλήκα να τοποθετηθεί για τις καταγγελίες περί εξαγοράς

Καλώ τον κ. Λιλλήκα να τοποθετηθεί για τις καταγγελίες περί εξαγοράς και τον Νικόλα Παπαδόπουλο να ξεκαθαρίσει τι πιστεύει για την οικονομία, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς:

“Δέκα πέντε ημέρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης των Προεδρικών Εκλογών αισθάνομαι την υποχρέωση να καλέσω τους ανθυποψήφιους μου και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να σταματήσουν να ψαρεύουν στα θολά νερά και να τοποθετηθούν με σαφήνεια και σοβαρότητα στα μεγάλα προβλήματα της Κύπρου. Θα επιμείνω σήμερα σε 4 από αυτά που δεσπόζουν στην επικαιρότητα των ημερών.

Καλώ πρώτα από όλα τον κ. Λιλλήκα να τοποθετηθεί μιλώντας με τη γλώσσα της αλήθειας αναφορικά με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες που έκανε για την εξαγοράς και απόσυρσης της υποψηφιότητας τους υπέρ άλλου υποψηφίου. Δεν είναι δυνατόν να πάμε στις κάλπες βαδίζοντας στο σκοτάδι τέτοιων καταγγελιών.

Καλώ κατά δεύτερο λόγο τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο να ξεκαθαρίσει τι επιτέλους πιστεύει για το μέλλον της Κυπριακής οικονομίας. Θεωρεί άραγε πράγματι ότι θα πρέπει να μετατρέψουμε το δημόσιο χρέος της Κύπρου σε μη εξυπηρετούμενο κόκκινο δάνειο για να εξυπηρετήσουμε τις δημαγωγικές προεκλογικές εξαγγελίες του καθενός; Γιατί πως αλλιώς θα πρέπει να ερμηνεύσουμε τα όσα είπε σε τηλεοπτική εκπομπή; Με παύση πληρωμών άραγε θεωρεί ότι θα εξεύρει τα χρήματα που τόσο αφειδώλευτα μοιράζει, οδηγώντας την Κυπριακή οικονομία σε νέες περιπέτειες;

Καλώ ακόμα την απερχόμενη κυβέρνηση Αναστασιάδη να αναλάβει με παρρησία τίς ευθύνες της για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η εικόνα κατάρρευσης και αποσύνθεσης που παρουσιάζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια διαψεύδουν πλήρως τις δεσμεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης για την αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων, τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών εργασίας για γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και συνθηκών νοσηλείας για τους ασθενείς η οποία θα διασφάλιζε την άριστη παροχή υπηρεσιών.

Αυτό που απαιτείται είναι πολιτική βούληση για να γίνουν οι εξαγγελίες πραγματικότητα με:

· Την άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ

· Τη στήριξη τόσο με υποδομή όσο και με ανθρώπινο δυναμικό τα δημόσια νοσηλευτήρια

· Τον εκσυγχρονισμό της υγείας μέσα από τη συνεργασία με τις Ιατρικές σχολές

· Τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος των ασθενών

Θα ήθελα τέλος να αναφερθώ στην προχειρότητα με την οποία η απερχόμενη κυβέρνηση έχει διαχειριστεί και αντιμετωπίσει τα θέματα παιδείας. Οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από λανθασμένες αποφάσεις στην παιδεία θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα. Διακυβεύεται η γνώση και η επιμόρφωση των αυριανών πολιτών . Επιβάλλεται να γίνουν εκσυγχρονιστικές τομές για να ανταποκριθούμε ως κράτος σε όσα απαιτεί η σύγχρονη κοινωνία γνώσης.

Επαναλαμβάνω τη δική μου πρόταση για:

1. Επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 χρόνων.

2. Συνολικός εκσυγχρονισμός της Ειδικής Εκπαίδευσης

3. Επανεξέταση της εισαγωγής τετράμηνων εξετάσεων στα σχολεία

4. Ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, την οποία πετσόκοψε η απερχόμενη κυβέρνηση

5. Κατάργηση της αγοράς υπηρεσιών στα ΚΙΕ, στα μουσικά και αθλητικά σχολεία, στα απογευματινά προγράμματα, στα ΜΙΕΕΚ και τα ολοήμερα σχολεία και ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών

6. Αναγνώριση των 30μηνων εκπαιδευτικών ως αορίστου χρόνου και θεσμοθέτηση των εργασιακών δικαιωμάτων των αντικαταστατών.

Εκσυγχρονισμός της παιδείας δεν νοείται αν αυτή βρίσκεται υπό την κηδεμονία του Αρχιεπισκόπου, πράγμα που συμβαίνει σήμερα. Οι ρόλοι εκκλησίας- κράτους πρέπει να είναι απόλυτα διακριτοί. Άλλωστε σε περιόδους κρίσης η εκκλησία έχει ουσιώδες πνευματικό έργο να διαδραματίσει, ας επικεντρωθεί σε αυτό.

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ κλείνοντας στο σχέδιο έκθεσης για την UNFICYP που ο Γ.Γ. του ΟΗΕ παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στην οποία επαναλαμβάνεται η διάθεση του Γ.Γ. να βοηθήσει τις δύο πλευρές να επαναρχίσουν τις συνομιλίες. Στη δύσκολη φάση που βρίσκεται το Κυπριακό με τη διχοτόμηση να καραδοκεί δεν χωρούν επικίνδυνες δήθεν νέες στρατηγικές ούτε παλινωδίες, αντιφάσεις και προχειρότητες που οδήγησαν στην απενοχοποίηση της Τουρκίας. Η Κύπρος έχει ανάγκη από ξεκάθαρη συνετή και αποφασιστική πολιτική που να συνάδει με τις θέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ και να οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας. Με τη θέση αυτή η υποψηφιότητα είναι απολύτως συνδεδεμένη και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του συμβολαίου αλήθειας που έχω προτείνει στον Κυπριακό λαό.”