Μέτρα προστασίας κατά του ηλεκτρονικού εγκλήματος

Πάρα πολλές φορές άτομα, τα οποία έχουν «παρενοχληθεί» στο διαδίκτυο ή έχουν πέσει θύματα απάτης, δεν αναφέρουν τα περιστατικά αυτά στην Αστυνομία, είτε γιατί έχουν απειληθεί ή φοβούνται ότι θα εκτεθούν δημόσια.

Το γεγονός αυτό βοηθά τους διαδικτυακούς διαφθορείς να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους και να παραμένουν ατιμώρητοι.

Αρκετά διαδικτυακά αδικήματα τελούνται με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αφορούν ηλεκτρονικές απάτες, κλοπές προσωπικών δεδομένων, ακόμη και δημοσιεύσεις παιδικής πορνογραφίας.

Είναι σημαντικό να εμπεδώσουμε ότι πίσω από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να βρίσκεται οποιοδήποτε πρόσωπο, που μπορεί να είναι ακόμα και εγκληματίας.

Για να αποφύγουμε ένα τέτοιο κίνδυνο είναι σημαντικό να διαβεβαιώσουμε ότι το πρόσωπο με το οποίο επικοινωνούμε διαδικτυακά είναι γνωστό σε εμάς και να επιβεβαιώσουμε ότι είναι αξιόπιστο προτού γνωστοποιήσουμε οποιαδήποτε προσωπικά δεδομένα μας.

Συνομιλούμε μόνο με πρόσωπα τα οποία γνωρίζουμε και εάν είναι απόλυτα αναγκαίο να τους κοινοποιήσουμε προσωπικά μας στοιχεία, φωτογραφίες, πληροφορίες για την οικογενειακή μας κατάσταση, να το πράξουμε μόνο μέσω ιδιωτικής μας επικοινωνίας και όχι σε διαδικτυακό χώρο όπου πρόσβαση έχει οποιοσδήποτε άλλος χρήστης του διαδικτύου.

Όταν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα ενός μηνύματος δεν ανοίγουμε για ανάγνωση το μήνυμα αυτό και δεν απαντούμε με δικό μας ηλεκτρονικό μήνυμα, ενώ εφόσον υποψιαζόμαστε ότι το μήνυμα αυτό είναι κακόβουλο το διαγράφουμε.

Προτιμάμε τις ιστοσελίδες που περιέχουν το ακρώνυμο «https», στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, το «s» σημαίνει ασφάλεια, ιδιαίτερα εάν πρόκειται να προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά προϊόντων ή πληρωμή μέσω διαδικτύου.

Τονίζουμε ακόμη μια φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν με αναρτήσεις και δημοσιεύσεις σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών παιδιών από εμάς τους ίδιους τους γονείς ή και άλλα μέλη της οικογένειας μας. Ανά πάσα στιγμή μπορεί οποιοσδήποτε να αντιγράψει και να κοινοποιήσει ή δημοσιεύσει τις φωτογραφίες των παιδιών μας για αλλότριους σκοπούς.

Ως γονείς πρέπει επίσης να επιτηρούμε και να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε προηγμένα λογισμικά προγράμματα διαδικτύου τα οποία συμβάλλουν στον έλεγχο των παιδιών μας φιλτράροντας επικίνδυνο περιεχόμενο και καταγράφοντας τους το ιστορικό αναζητήσεων των παιδιών μας σε διάφορους ιστότοπους.

Από πλευράς της Αστυνομίας λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία των χρηστών του διαδικτύου, ενώ ο χειρισμός τέτοιων υποθέσεων γίνεται με απόλυτη εμπιστευτικότητα.

Ως εκ τούτου, το αρμόδιο Γραφείο της Αστυνομίας – το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είναι στη διάθεση του κοινού καθημερινά, συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών, (7πμ – 7μμ) στο τηλέφωνο 22808200 για οποιαδήποτε καταγγελία ή ακόμα και για απλές συμβουλές. Επίσης, το κοινό μπορεί να προβεί σε καταγγελία και μέσω της Ηλεκτρονικής φόρμας καταγγελίας στην πιο κάτω ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://cybercrime.police.gov.cy/police/CyberCrime.nsf/subscribe_gr/subscribe_gr?OpenForm