Μέτρα προστασίας εναντίον κλοπής περιουσίας σε εμπορικά αστικά κέντρα και πολυσύχναστους χώρους

Ξεκινά σύντομα η περίοδος προετοιμασίας για τις γιορτές των Χριστουγέννων και σύντομα η κίνηση των πολιτών στα εμπορικά κέντρα για τα αναγκαία ψώνια θα αυξηθεί.

Ενδεχόμενα όμως να παρατηρηθούν και περιστατικά κλοπών από ανυποψίαστους πολίτες ενόσω αυτοί επισκέπτονται πολυσύχναστα εμπορικά αστικά κέντρα, καταστήματα και εστιατόρια. Είναι πιθανόν να παρουσιαστούν και περιστατικά κλοπών από οχήματα που βρίσκονται σταθμευμένα σε τέτοιες εμπορικές περιοχές.

Για σκοπούς πρόληψης τέτοιων φαινομένων και επιπρόσθετα των προσπαθειών που καταβάλλει η Αστυνομία για πρόληψη των κλοπών από πρόσωπα και οχήματα, το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό όταν κινείται σε πολυσύχναστους δρόμους ή χώρους και να λαμβάνει περαιτέρω μέτρα για την αποτελεσματικότερη προστασία της περιουσίας του.

Ενδεικτικά, παρατίθεται ακολούθως σειρά προληπτικών μέτρων που προτρέπονται οι πολίτες να λαμβάνουν.

  1. Όταν περπατάμε ή βρισκόμαστε σε πολυσύχναστους δρόμους ή δημόσιους χώρους, έχουμε τα χρήματα, τις τραπεζικές πιστωτικές κάρτες και τα κινητά τηλέφωνα μας στις μπροστινές τσέπες των ενδυμάτων μας.
  2. Όταν μεταφέρουμε τσάντα, να μην τοποθετούμε όλα τα χρήματα, τραπεζικές πιστωτικές κάρτες και έγγραφα όπως το διαβατήριο και το δελτίο ταυτότητας μας, μέσα στη τσάντα, εκτός εάν είναι απολύτως αναγκαίο, αφού η τσάντα μας αποτελεί στόχο κλοπής από επιτήδειους.
  3. Η τσάντα μας είναι προτιμότερο να μεταφέρεται με τρόπο, ώστε να έχουμε συνεχή οπτική επαφή με αυτήν, μπορεί για παράδειγμα να τοποθετηθεί χιαστί στο σώμα μας, καθιστώντας δύσκολο για κάποιον να την τραβήξει, αποσπώντας την από την κατοχή μας ή να την ανοίξει για να κλέψει το περιεχόμενο της.
  4. Σε περιπτώσεις που επισκεπτόμαστε εμπορικά κέντρα και καταστήματα, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και έχουμε πάντα στην κατοχή μας τα προσωπικά μας αντικείμενα, χωρίς να τα αφήνουμε εκτεθειμένα οπουδήποτε.
  5. Σε χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός, αλλά και σε σκοτεινά και απόμερα σημεία, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού εκεί είναι κατάλληλες οι συνθήκες για να αποτελέσουμε στόχο για κλοπή της περιουσίας μας από επιτήδειους. Οι υπεύθυνοι οδηγοί οχημάτων θα πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, ότι οι επιτήδειοι καραδοκούν και ως εκ τούτου, οφείλουμε ακόμη και σε περίπτωση ολιγόλεπτης απομάκρυνσής μας από το όχημα μας, να παίρνουμε όλα εκείνα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την κλοπή περιουσίας από το όχημα μας ή ακόμα την κλοπή του ιδίου του οχήματος.
  6. Εντός των οχημάτων δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται εκτεθειμένα και σε περίοπτη θέση αντικείμενα αξίας, τσάντες, πορτοφόλια, χαρτοφύλακες, κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές ή άλλα είδη που μπορεί να προσελκύσουν την προσοχή επιτήδειων και να ωθήσουν στην κλοπή τους, καθώς και στην πρόκληση κακόβουλης ζημιάς, όπως σπάσιμο τζαμιού ή παραβίαση πόρτας του οχήματος.
  7. Τα οχήματα να σταθμεύονται σε χώρους στάθμευσης, αφού είναι ασφαλέστερο, ενώ επίσης δεν παρακωλύεται η οποιαδήποτε τροχαία κίνηση, ούτε προκαλείται ενόχληση περιοίκων από στάθμευση οχημάτων σε ιδιωτική περιουσία τους.
  8. Κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι προτιμότερο τα οχήματα να σταθμεύονται σε σημεία όπου υπάρχει αρκετός οδικός φωτισμός. Τα σκοτεινά ή απόμερα σημεία να αποφεύγονται.
  9. Βεβαιωνόμαστε πως έχουμε αφαιρέσει τα κλειδιά του οχήματος, κλειδώνουμε τις πόρτες και ανεβάζουμε πλήρως τα παράθυρα του οχήματος μας.

Γενικά, προτρέπεται το κοινό να βρίσκεται σε εγρήγορση και να συνεργάζεται στενά με την Αστυνομία και σε περίπτωση που εντοπίσει οτιδήποτε το ύποπτο, όπως πρόσωπα ή οχήματα που κινούνται ύποπτα, να ενημερώνει αμέσως τον τοπικό Αστυνομικό Σταθμό ή να επικοινωνεί με τη Γραμμή Επικοινωνίας του Πολίτη στον αριθμό 1460.

Τέλος, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα τη σωματική ακεραιότητα, ασφάλεια και υγεία μας, αποφεύγουμε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με οποιοδήποτε ύποπτο πρόσωπο, το οποίο ενδεχομένως να αντιδράσει και επιθετικά εναντίον μας. Η διακριτική παρατήρηση των υπόπτων προσώπων και η άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας είναι ο ασφαλέστερος χειρισμός τέτοιων περιστατικών εκ μέρους των πολιτών.

Στο πλαίσιο της καλύτερης επικοινωνίας, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα για όλα τα θέματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Αστυνομίας (Facebook, Twitter, Application), καθώς επίσης και την ιστοσελίδα της Αστυνομίας.