Λουκαΐδης: H κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό της ΑΟΖ αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της ΚΔ

Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρθηκε στην κατάθεση συντεταγμένων καθορισμού της ΑΟΖ.

Όπως σημειώνει στην δήλωση του “η κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό της ΑΟΖ βόρεια της Κύπρου, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τρόπος και ο χρόνος άσκησης αυτού του δικαιώματος, όμως, είναι υπό κρίση, αφού στόχος θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων και όχι των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του κ. Αναστασιάδη. Οι οποίες και σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, καθόρισαν τα βήματα του.”

“Αφενός, γιατί κανένα έμπρακτο αποτέλεσμα δεν θα έχει αυτή η ενέργεια, αφού για οριοθέτηση της ΑΟΖ απαιτείται σχετική συμφωνία με την Τουρκία. Αφετέρου, επειδή αυτή η ενέργεια δεν θα γίνει κατανοητή ως εποικοδομητική συμβολή στην επανέναρξη των συνομιλιών, όπως ζητά ο Γ.Γ του ΟΗΕ από τις πλευρές, αφού η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ως αδύνατη την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία πριν από τη λύση του Κυπριακού”, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης.

Επιπλέον αναφέρει πως “μετά την αποενοχοποίηση και τον εγκωμιασμό της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας από τον κ. Γκουτιέρες, περισσότερο είναι που θα εξυπηρετηθούν πιθανοί σχεδιασμοί της Τουρκίας για πρόκληση έντασης και νέων τετελεσμένων στην ΑΟΖ και στο Κυπριακό”.

“Εκ των πραγμάτων, δεν φαίνεται να έχουν συνετίσει τον κ. Αναστασιάδη τα ολέθρια αποτελέσματα των χειρισμών του, όταν στις πλέον καθοριστικές στιγμές της διαπραγματευτικής διαδικασίας υιοθέτησε πολιτική Ν. Παπαδόπουλου. Αντίθετα, στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων επιμένει να τον αντιγράφει. Επιμένει να είναι αρεστός σε τμήματα του εκλογικού σώματος, παρά ωφέλιμος στη πατρίδα” καταλήγει.