Λιλλήκας: Οι προκλήσεις της τουρκίας δεν πρέπει να αναστείλουν το ενεργειακό πρόγραμμα

Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν πρέπει να οδηγήσουν σε αναστολή του ενεργειακού μας προγράμματος, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος, Γιώργος Λιλλήκας τονίζοντας ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα γιατί αποδείχθηκε ότι η Τουρκία ιδιαίτερα υπό την προεδρία Ερντογάν πολλές φορές λειτουργεί με απρόβλεπτο τρόπο.

“Η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και την έκδοση navtex στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η τουρκική κυβέρνηση αλλά και γενικότερα η Τουρκία με τους γεωστρατηγικούς στόχους που έχει θέσει έναντι της Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο, να εγκαταλείψει από μόνη της αυτή την επιθετική απαράδεκτη και παράνομη δραστηριότητα και ενέργειες.

Ένας τρόπος υπάρχει η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Να εργαστούμε σε συνεργασία με την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν την επιθετικότητα της Τουρκίας ώστε μέσα από την Ευρ. Ένωση να διαμορφωθεί επιτέλους μια σωστή και δίκαιη στάση απέναντι της, εφαρμόζοντας και στην περίπτωση της Τουρκίας αυτά που εφαρμόστηκαν στις περιπτώσεις άλλων χωρών. Κυρώσεις μέχρις ότου η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, σεβαστεί την κυριαρχία των γειτονικών της λαών.

Οι όποιες προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αναστολή του ενεργειακού μας προγράμματος. Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Με κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να διασυνδεθεί με την όποια νέα προσπάθεια επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών. Είναι ζήτημα που δεν αφορά τις δύο κοινότητες. Η όποια διασύνδεση μόνο ζημιά θα επιφέρει και στην εθνική μας υπόθεση αλλά ταυτόχρονα και στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

Η κυβέρνηση οφείλει να έχει έτοιμα πλάνα αντίδρασης αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να προβεί σε προληπτικές διπλωματικές ενέργειες προς συγκεκριμένες φίλες χώρες αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς όπως και την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να υλοποιήσει τα όποια πλάνα έχει. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα γιατί αποδείχθηκε ότι η Τουρκία ιδιαίτερα υπό την προεδρία Ερντογάν πολλές φορές λειτουργεί με απρόβλεπτο τρόπο.

Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να βρεθεί η κυπριακή κυβέρνηση προ τετελεσμένων και να βρεθεί να αυτοσχεδιάσει. Τα σχέδια δράσης πρέπει να υπάρχουν, να είναι έτοιμα και ας μην χρειαστεί ποτέ να τα υλοποιήσουμε.”