Λιλλήκας: Αναμένω από τον ΠτΔ σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου

Όσο με αφορά εάν συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο θα καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις και για προληπτικές δράσεις, πρωτοβουλίες αλλά και κατασταλτικά μέτρα στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα δεδομένα ή τετελεσμένα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, ανέφερε σε δηλώσεις του στη Πάφο ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας.

“Εν μέσω των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, η Κυπριακή Κυβέρνηση δια του Υπουργού Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι μελετά την ανακήρυξη της ΑΟΖ σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλαδή στις βόρειες και βορειοανατολικές ακτές της Κύπρου.

Θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα έχει πάρα πολλές παραμέτρους οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν.

Είναι ορθό βέβαια η Κυπριακή Δημοκρατία να οριοθετήσει την ΑΟΖ της σε όλη της την επικράτεια, όμως δεν θα πρέπει να παραγνωριστούν παράγοντες και παράμετροι οι οποίοι ενδεχόμενα να δημιουργήσουν και προβλήματα.

Για αυτό η εισήγηση που κατέθεσα με την επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου είναι για σύγκλιση ειδικής συνεδρίας για να εξετάσουμε και να αξιολογήσουμε από κοινού της προκλήσεις της Τουρκίας αλλά και τα ενδεχόμενα σενάρια και τις ενδεχόμενες πράξεις ή νέα τετελεσμένα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η Τουρκία.

Θα πρέπει να γίνει.

Μπορεί να είμαστε λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές αλλά θεωρώ ότι έχουμε την ωριμότητα, έχουμε την υπευθυνότητα, την αίσθηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας για να φερθούμε σοβαρά και από κοινού να σχεδιάσουμε την προληπτική εκείνη πολιτική που θα μπορέσει να αποτρέψει τα όποια σχέδια της Τουρκίας.

Σαν μικρό κράτος είναι πιο εύκολο να αποτρέπουμε εξελίξεις και νέα δεδομένα παρά να τα ανατρέπουμε εκ των υστέρων.

Αναμένω ο ΠτΔ να ανταποκριθεί θετικά.”