Λακκοτρύπης: Η ΕΝΙ αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας

Η ΕΝΙ αποτελεί ένα από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας είπε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της ΕΝΙ κ. Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν «οι δραστηριότητες της εταιρείας, που ανέλαβε είτε μόνη της είτε με κοινοπραξίες στις οποίες μετέχει στην κυπριακή ΑΟΖ. Θεωρούμε ότι έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση».

Ερωτηθείς αν η ΕΝΙ παραμένει δεσμευμένη με τις γεωτρήσεις που έχει αναλάβει, ο κ. Υπουργός είπε ότι η εταιρεία «είναι αδειοδοτημένη για το τεμάχιο 3, όπως είναι αδειοδοτημένη και για όλα τα υπόλοιπα. Είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μας εταίρους στην κυπριακή ΑΟΖ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δείτε τα τεμάχια που κατέχουν.

Είναι σημαντικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, λόγω των δραστηριοτήτων τους και στην Αίγυπτο, αλλά και στον Λίβανο πολύ σύντομα και σίγουρα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα, και εκείνοι αλλά και εμείς».

Ερωτηθείς για την επόμενη γεώτρηση της ΕΝΙ, ο κ. Υπουργός είπε ότι «είναι θέματα που συζητήσαμε και θα συζητήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Σε ερώτηση πότε θα υπάρξει τελική εικόνα για το «Καλυψώ», ο κ. Υπουργός είπε ότι «η εταιρεία κάνει τις δικές της αναλύσεις, το ίδιο και εμείς με τους ανεξάρτητους συμβούλους μας για να έχουμε και οι δύο εικόνα. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα», ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως «φαίνεται ότι θα χρειαστεί επιβεβαιωτική γεώτρηση».

Πρόσθεσε ότι «τώρα υπάρχουν αρχικές εκτιμήσεις, η γεώτρηση ήταν επιτυχημένη, αλλά θα πρέπει να γίνουν και άλλες για να έχουμε ακριβή συμπεράσματα».

Σε ερώτηση για τη μετάβασή του στην Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι «υπάρχει συνεχής συζήτηση με τους συναδέλφους στην Αίγυπτο για το θέμα του αγωγού το οποίο βρίσκεται ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα σχόλια της σύμφωνα και με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Ναι θα έχω κάποιες συναντήσεις, δεν έχει όμως καθοριστεί ημερομηνία. Θα ανακοινωθεί αργότερα».

Ερωτηθείς αν πρόκειται για το τελικό στάδιο και για αυτό μεταβαίνει εκεί, είπε «και για αυτό, αλλά και για άλλα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με τον ομόλογο μου».

Σε ερώτηση για τη γεώτρηση που προγραμματίζει η ExxonMobil, ο κ. Υπουργός είπε ότι «οι διαδικασίες προχωρούν όπως έχουν καθοριστεί», προσθέτοντας ότι η γεώτρηση τοποθετείται για το δεύτερο εξάμηνο του 2018

Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με τη Noble για την παραγωγή του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο κ. Υπουργός είπε ότι «για το κοίτασμα αυτό γίνονται πολλές συζητήσεις σε πολλά επίπεδα για την εμπορική του εκμετάλλευση».