Λακκοτρύπης; Έγκριση €101 εκατ, για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκκοτρύπης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε τα εξής:

«Είχαμε κάνει μια κοινή πρόταση με τον συνάδελφο Υπουργό Μεταφορών κάτω από τον Μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη” για χρηματοδότηση για τα έργα υποδομής που χρειάζονται για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Έχουμε λάβει ειδοποίηση πριν περίπου μια εβδομάδα ότι η αίτησή μας έχει τύχει προκαταρκτικής έγκρισης, είναι υπό την αίρεση έγκρισης των κρατών μελών, και αφορά €101 εκατ. και κάτι για τις απαραίτητες υποδομές για την εισαγωγή του φυσικού αερίου που αποτελεί ουσιαστικά περίπου 40% της δαπάνης που χρειάζεται για τις υποδομές.

Έχουν απορρίψει την αίτησή μας για λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά έχουμε πει με τον συνάδελφο ότι θα βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε και σε αυτό.

Θεωρώ ότι αυτά τα €101 εκατομμύρια είναι ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, γιατί όπως έχω πει σε όλες σχεδόν τις προηγούμενες διαδικασίες που τρέξαμε –αποτυχημένες όπως θυμάστε– ένας από τους λόγους ήταν το υψηλό κόστος των υποδομών σε σχέση με τη μικρή ποσότητα φυσικού αερίου που ζητούμε και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανεβάζει την τιμή σε σημείο που να ήταν ασύμφορο».

Ερωτηθείς είπε ότι «ένα δεύτερο έργο, στο οποίο κάτω από τον ίδιο μηχανισμό κατατέθηκε πρόταση από την κοινοπραξία η οποία τρέχει τον East Med, που είναι η IGI Poseidon, ήταν για τις λεπτομερείς τεχνικές μελέτες, αυτό που λέμε Front End Engineering and Design, για τον αγωγό φυσικού αερίου East Med».

Και πρόσθεσε: «Τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει προκαταρκτικά πάντοτε, €35 εκατ. περίπου. Επίσης ένα πολύ σημαντικό κονδύλι που δείχνει ταυτόχρονα τη στρατηγική σημασία που έχει αυτός ο αγωγός για την Ευρώπη.
Όπως έχω πει πολλές φορές για τον East Med, είμαστε στα στάδια των μελετών. Από τη στιγμή που και εμείς ως κράτος θέλουμε να δούμε όλες τις επιλογές είναι πολύ σημαντική αυτή η απόφαση που έχουμε από την Επιτροπή να μας βοηθήσει ακριβώς να μελετήσουμε σε λεπτομέρεια το έργο αυτό».

Ερωτηθείς για τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είπε ότι «η Συμφωνία που έχει υπογραφεί στο θέμα της ενέργειας αφορά κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη συμφωνία των τριών κρατών για ανταλλαγή τεχνογνωσίας για να προωθήσουμε αυτό τον τομέα».

«Βεβαίως συζητήσαμε με τους συναδέλφους, τόσο τον Ελλαδίτη όσο και τον Ιορδανό, και τα θέματα των υδρογονανθράκων και κάποιες ιδέες τις οποίες έχουμε συμφωνήσει να συζητήσουμε περαιτέρω είτε στην Αθήνα είτε στο Αμάν» κατέληξε.