Φορολογικοί παράδεισοι: 8η Γερμανία – 41η Κυπρος

Στην 41η θέση της λίστας με τους φορολογικούς παραδείσους για το 2013 βρίσκεται η Κύπρος, πολύ πιο κάτω από Ευρωπαίους εταίρους της όπως η Γερμανία, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις.

Σύμφωνα με το «Δείκτη Χρηματοοικονομικής Μυστικότητας» που δημοσιεύει το Δικτύο Φορολογικής Δικαιοσύνης (Tax Justice Network) τις πρώτες τρεις θέσεις καταλαμβάνουν η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Χονγκ Κονγκ, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στην 8η θέση, από έναν κατάλογο 82 χωρών.

Η Κύπρος βρίσκεται στην 41η θέση λίγο πιο κάτω από την το Βέλγιο που βρίσκεται στην 40η θέση και την Ολλανδία, που βρίσκεται στην 39η θέση.

Ωστόσο η βαρύτητα των οικονομικών αυτών δραστηριοτήτων της Κύπρου σε παγκόσμια κλίμακα είναι μόλις στις 0.264, όταν το μεγαλύτερο βάρος στις αδιαφανείς οικονομικές δραστηριότητες φέρουν οι ΗΠΑ με 22.586 μονάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο με 18.530 μονάδες και το Λουξεμβούργο με 12.049 μονάδες.

Η Γερμανία, σύμφωνα με την έκθεση, κατέχει πάνω από το 4% της αγοράς υπεράκτιων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθιστώντας την ένα μεγάλο παίχτη, μικρότερο ωστόσο από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Λουξεμβούργο και τις ΗΠΑ.

Η Γερμανία παρέχει διάφορες φορολογικές απαλλαγές για ξένους υπηκόους κυρίως για καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και ομόλογα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει υπογράψει συμφωνίες για ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με ένα αριθμό χωρών, την κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Όπως αναφέρει η έκθεση, υπάρχουν μεγάλες εισροές από συχνά παράνομες δραστηριότητες και μεγάλο ξέπλυμα χρήματος από εγκληματικούς οργανισμούς χωρών όπως της Ιταλίας αλλά και μεγάλες εισροές παράνομων κεφαλαίων από τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, όπως η Λιβύη, η Τυνησία και η Αίγυπτος.