Κ.Ε: Σημαντικές διαβουλεύσεις ΠτΔ στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των νοτίων χωρών της ΕΕ, στη Ρώμη, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, θα έχει απόψε σημαντικές διαβουλεύσεις αλλά και διμερείς επαφές.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «πρόκειται για την 4η Σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πλέον έχει γίνει θεσμός και θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ως ιδιαίτερα σημαντική.

Η Σύνοδος πραγματοποιείται ενόψει του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Φεβρουαρίου, με κύρια θέματα την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ανάπτυξης, εργοδότησης και προσέλκυσης επενδύσεων, θέματα που αφορούν ιδιαίτερα τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ.

Επίσης, ένα άλλο κύριο θέμα είναι οι μεταναστευτικές ροές και πώς μέσα από κοινές δράσεις αντιμετωπίζεται το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Ο Πρόεδρος θα έχει στο περιθώριο της Συνόδου τρεις σημαντικές συναντήσεις. Με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό.

Κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερωθεί για τις συζητήσεις που είχε πρόσφατα ο κ. Μακρόν στο Παρίσι με τον Τούρκο Πρόεδρο και ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό και τις προοπτικές επανέναρξης του διαλόγου.

Με τον Ιταλό Πρωθυπουργό κατά κύριο λόγο για τις ενεργειακές εξελίξεις. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια γεώτρηση στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, και αυτό είναι θέμα που θα συζητηθεί και με τον Γάλλο Πρόεδρο, αφού η ΕΝΙ και η TOTAL είναι οι δικαιούχοι στο συγκεκριμένο τεμάχιο».