Κ.Ε: Προσβλέπουμε στα Συμπεράσματα αυτού του Ε.Σ. για ξεκάθαρη υποστήριξη στης Κ.Δ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου προέβη στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην ακόλουθη δήλωση:

«Έχει ξεκινήσει η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προσβλέπουμε στα Συμπεράσματα αυτού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να υπάρξει ξεκάθαρη υποστήριξη στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της χώρας μας, σε συνέχεια της δήλωσης που είχε κάνει ο Πρόεδρος Tusk στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συνάντηση νωρίτερα σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο Tusk. Aνταλλάγησαν απόψεις για όλα τα θέματα που είναι στην ημερήσια διάταξη. Υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα για την Ευρώπη, όπως υπάρχει και το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία που θα συζητηθεί απόψε στο δείπνο. Εκεί είναι που περιμένουμε – σύμφωνα και με το προσχέδιο συμπερασμάτων που υπάρχει – ότι θα έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση των εταίρων μας, η οποία θα διέπει, στη συνέχεια, και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία, ενόψει και της προγραμματισμένης συνάντησης που θα γίνει στη Βάρνα, για την οποία βέβαια θα ληφθεί απόψε η απόφαση».

Ερώτηση: Για τη Βάρνα συγκεκριμένα, τι περιμένετε να πούνε οι Ευρωπαίοι στον Ερντογάν;

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναμένουμε ότι στη βάση της τοποθέτησης που θα κάνει σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καλώντας την Τουρκία να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει, σύμφωνα με σχέσεις καλής γειτονίας, αποφεύγοντας παραβιάσεις, επιθετικότητα και απειλές, θα σχεδιαστούν, στη συνέχεια, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Είναι γνωστό ότι αναζητείται κάποιου είδους σχέση με την Τουρκία. Η Τουρκία έχει αιτήματα, έχει ζητήματα από τα οποία περιμένει από την ΕΕ. Επομένως εμείς θέλουμε συλλογικά, με τους εταίρους μας, να διέπονται οι σχέσεις της Τουρκίας από την πρόοδο που θα έχει στις υποχρεώσεις της, και ειδικά από τη συμπεριφορά απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα του ενεργειακού πλούτου της Μεσογείου, ήδη έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Το φιλόδοξο σχέδιο του αγωγού Ανατολικής Μεσογείου, του EastMed, είναι ένα σχέδιο ευρωπαϊκό. Και όπως έχει πει και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, η ΑΟΖ και ο ενεργειακός πλούτος της Κύπρου είναι και ευρωπαϊκά. Όσον αφορά τη σχέση της ενέργειας με το κυπριακό ζήτημα, η δική μας προσέγγιση είναι ότι ποτέ δεν ήταν βεβαίως στο τραπέζι. Δεν μπορεί ένα μεμονωμένο θέμα να αντικαταστήσει τη διαπραγμάτευση. Θα πρέπει η Τουρκία και η τουρκική πλευρά να επανέλθει σε διάλογο, σε διαπραγμάτευση στη βάση των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήδη έχει εκδηλώσει την ετοιμότητα και την επιθυμία του για μια προκαταρκτική συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και περιμένουμε απάντηση. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί αντί για να συζητήσουμε την επίλυση του Κυπριακού, να μπούμε σε μια συζήτηση σχετικά με την ενέργεια, αφού οι ενεργειακοί πόροι ανήκουν σε όλο τον κυπριακό λαό, στο κυπριακό κράτος.

Ερώτηση: Πείτε μας και για τις επαφές που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Όπως συμβαίνει πάντοτε, των Συνόδων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προηγείται μια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με πολλούς από τους ομόλογούς του που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ήταν πολύ χρήσιμες οι διαβουλεύσεις, οι συζητήσεις που είχε εκεί. Υπάρχει και η σημερινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία δίδει μια πολύ ισχυρή υποστήριξη στην υπόθεση της Κύπρου, στα κυριαρχικά της δικαιώματα, και καλεί την Τουρκία να απέχει από προκλήσεις, επεμβάσεις, όπως ακριβώς ήταν οι θέσεις που προώθησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Πρέπει να πούμε ότι η μεγάλη πολιτική οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δίνει την ευκαιρία για να γίνουν πάρα πολλές κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.