Κ.Ε: Πολύ εποικοδομητική η συνάντηση Μεντβιέντεφ – Αναστασιάδη

Ο  Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδηυ με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας κ. Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, στη Μόσχα, χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, για μια ώρα και 15 λεπτά σε κατ΄ιδίαν συνάντηση του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό και ακολούθως μία ώρα διευρυμένη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν οι διμερείς μας σχέσεις και πιο συγκεκριμένα η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

Εκφράστηκε η ευαρέσκεια για το γεγονός ότι παρατηρείται πρόοδος σε όλους τους τομείς. Πιο συγκεκριμένα υπάρχει 20% αύξηση στις συναλλαγές υπηρεσιών, 37% αύξηση στο εμπόριο, 40% αύξηση στον τουρισμό από τη Ρωσία στην Κύπρο και συμφωνήθηκε όπως διευρυνθούν όλοι αυτοί οι τομείς διμερούς συνεργασίας και σε άλλους μη παραδοσιακούς τομείς, όπως η τεχνολογία, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η ιατρική και άλλοι τομείς όπου υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία.

Άρα συμφωνήθηκε το αμέσως επόμενο διάστημα να καθοριστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης ώστε να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μας προς αμοιβαίο συμφέρον και των δύο χωρών.

Συζητήθηκε το Κυπριακό, έγινε ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους λόγους αποτυχίας στη Διάσκεψη στο Κραν Μοντανά. Εκφράστηκε επιθυμία από πλευράς του Προέδρου για ενεργότερο εμπλοκή συλλογικά από τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα που θα μπορεί να υποστηριχθεί από τον κυπριακό λαό.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία. Είναι ξεκάθαρη η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες και θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα με την ανάληψη κοινών δράσεων είτε από κράτη μέλη της ΕΕ είτε και από τη Ρωσία να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να επανέλθουν οι σχέσεις στο επίπεδο που βρίσκονταν στο παρελθόν, δηλαδή σε στρατηγικής σημασίας σχέσεις, και αυτή η συνεργασία να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζήτησε από τον Ρώσο Πρωθυπουργό να μεταφέρει οποιοδήποτε μήνυμα στην Άγκυρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό το άριστο επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα. Καταρχήν εμείς δεν προσεγγίζουμε τις σχέσεις μας με τρίτα κράτη και ειδικότερα με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσα από το παιγνίδι του μηδενικού αθροίσματος, δηλαδή αν έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία να σημαίνει ότι αυτό λειτουργεί ενάντια στα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αντίθετα, επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε εκείνες τις χώρες που έχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία ώστε να σταλούν μηνύματα και αυτό ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκεκριμένα, να σταλούν μηνύματα προς την Τουρκία ειδικότερα στο κεφάλαιο που άπτεται της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων όπου οι τουρκικές θέσεις ήταν ο λόγος πoυ δεν οδηγηθήκαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα».