Κ.Ε: Η Κύπρος δεν εμπλέκεται στις επιχειρήσεις για τη Συρία και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος

“Η Κύπρος ουδόλως εμπλέκεται στις επιχειρήσεις που γίνονται ή θα γίνουν ή σχεδιάζονται στη Συρία και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφάλειας για την ίδια την Κύπρο.”

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε σήμερα από τους επικεφαλής των τεχνικών επιτροπών για το έργο τους, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα συνάντηση με τους επικεφαλής των Τεχνικών Επιτροπών από τη δική μας πλευρά. Ενημερώθηκε για το έργο των τεχνικών επιτροπών, οι οποίες είναι μέρος της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στο δικό τους επίπεδο, είναι κοινοτικές επιτροπές, δεν έχουν να κάνουν με τις δομές του κράτους. Αποφασίστηκε από τη συμφωνία 8ης Ιουλίου να λειτουργήσουν και θα συνεχίσουν κανονικά λειτουργία τους με την ευχή ότι θα συνεχίσει η διαπραγμάτευση στο πολιτικό επίπεδο».

Ερωτηθείς είπε ότι «οι τεχνικές επιτροπές είναι κοινοτικής μορφής, μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις δραστηριότητες τους και σε πολλές από αυτές υπάρχει αξιόλογη πρόοδος. Τα ζητήματα που αφορούν τα οδοφράγματα πιθανόν να έχουν την ευκαιρία να τα συζητήσουν οι δύο ηγέτες μεταξύ τους διότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί είναι και θέμα απόφασης των δύο ηγετών».

Σε ερώτηση αν είναι εφικτό να υπάρχει διάνοιξη οδοφραγμάτων όπως της Δερύνειας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είχε αποφασιστεί να γίνουν και σε αυτή τη διαδικασία βρισκόμαστε».

Πρόσθεσε ότι «η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο».

Ερωτηθείς για την αυριανή σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος θέλει να ανταλλάξει απόψεις με τους ηγέτες των πολιτικών δυνάμεων. Είμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η δική μας προσπάθεια είναι στο δείπνο της ερχόμενης Δευτέρας, εφόσον κατατεθεί η θέληση της δικής μας πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από κει που είχαν μείνει, να ξεκινήσουμε πάλι τον διάλογο. Με όλα τα δεδομένα που υπάρχουν ενώπιον μας ο Πρόεδρος θέλει να ανταλλάξει απόψεις, να ακούσει τις σκέψεις των πολιτικών αρχηγών διότι τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά. Θα είναι μια ευκαιρία να έχει και τις δικές τους απόψεις πηγαίνοντας στο δείπνο με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το δείπνο θα λάβει χώρα υπό το φως προκλήσεων της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι κατά το δείπνο «η συζήτηση θα γίνει ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη τη Δευτέρα το βράδυ. Όσον αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας είναι από καιρό ξεκάθαρο ότι διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει, μπορεί να υπάρξει μόνο αν δεν υπάρχουν παράνομες ενέργειες και προκλήσεις. Προς το παρόν περιμένουμε την κατά πρόσωπο συνεννόηση που μπορεί να υπάρξει μεταξύ των δύο ηγετών. Εμείς ελπίζουμε ότι θα υπάρξει η πολιτική βούληση και από την τουρκοκυπριακή πλευρά για να ξεκινήσουμε κανονικά διαπραγματεύσεις».

Κληθείς να πει αν χώρες εταίροι της Κύπρου έχουν ζητήσει διευκολύνσεις σε σχέση με επιχειρήσεις τους τις επόμενες μέρες όπως για παράδειγμα στη Συρία, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, και πρέπει να διευκρινίσουμε γιατί είναι λογικό να γίνεται πολλή συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή μας, αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος είναι εκτός του χώρους επιχειρήσεων, δεν δρομολογείται τίποτα από την Κυπριακή Δημοκρατία και βεβαίως στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε αυτά τα ζητήματα διότι μέσα στις συζητήσεις που είναι λογικό να γίνονται αυτές τις μέρες θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος ουδόλως εμπλέκεται στις επιχειρήσεις που γίνονται ή θα γίνουν ή σχεδιάζονται και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ασφάλειας για την ίδια την Κύπρο».

Σε ερώτηση αν οι Βρετανικές Βάσεις θα χρησιμοποιηθούν για κάποιες επιχειρήσεις από πλευράς Βρετανών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμιά συμμετοχή, καμιά συνεννόηση για τις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις μπορεί να σχεδιάζουν άλλες δυνάμεις. Το θέμα των Βάσεων είναι γνωστό, ότι οι Βάσεις είναι Βάσεις».

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του Αμερικανού Βοηθού Υφυπουργού Άμυνας στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας για διμερή θέματα. Η επίσκεψη του εντάσσεται στα πλαίσια των τακτικών συναντήσεων, ανταλλαγών επισκέψεων και έχουμε κυρίως διμερή θέματα που πρέπει να συζητηθούν.

Πριν από μερικές βδομάδες ήταν εδώ ο νέος Αμερικανός Βοηθός Υφυπουργός για θέματα Ευρώπης και η συνάντηση και με τον Βοηθό Υφυπουργό Άμυνας εντάσσεται στην ίδια δραστηριότητα μιας νέας διακυβέρνησης στις ΗΠΑ».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία τόσο με τη Γαλλία όσο και με άλλους εταίρους μας στην ΕΕ έχει διαρκή συνεργασία. Με τη Γαλλία πρόσφατα έγιναν κοινές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, όχι στρατιωτικές, και συνεχίζουμε κανονικά. Το έκτακτο στοιχείο που είναι κάποιες επιχειρήσεις που μπορεί να γίνουν, ή που εξαγγέλλονται στην περιοχή δεν αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Γαλλία φαίνεται να έχει ενδιαφέρον και για συμμετοχή στις τριμερείς συνεργασίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα κράτη για την επέκταση των τριμερών συνεργασιών σε τετραμερείς, πιθανόν στο μέλλον και για πολυμερής. Βεβαίως αυτό δείχνει με ένα ακόμα τρόπο ότι είναι μια επιτυχημένη διαδικασία και ένα μοντέλο συνεργασίας.

Από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας τα βλέπουμε θετικά και ανάλογα με τις προοπτικές – ήδη έχει γίνει μια τετραμερής με τη συμμετοχή της Ιταλίας – και ανάλογα με τα ζητήματα στα οποία κτίζεται η συνεργασία, θα έχουμε εξελίξεις στο επόμενο διάστημα».