Κύπρος 2030 – Φτιάχνουμε το Αύριο

Άρθρο του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου

Ζούμε στην εποχή των μεγάλων προκλήσεων. Η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία αλλάζουν τον κόσμο με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Στον κάθε ένα από μας εναπόκειται να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές ως απειλή ή ως ευκαιρία. Στον Δημοκρατικό Συναγερμό τις αντικρίζουμε ως τη μεγάλη ευκαιρία για να σχεδιάσουμε την Κύπρο του 2030.

Η τεχνολογία είναι το όχημα για να ξεπεράσουμε το μικρό μας μέγεθος και να αναδείξουμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα: Τους ανθρώπους μας. Σήμερα το εκτόπισμα μιας χώρας δεν εξαρτάται μόνο από το μέγεθός της, αλλά και από τις ικανότητες των ανθρώπων της και τη δυνατότητα της πολιτείας να ενθαρρύνει τη δημιουργία.

Στην Κύπρο του 2030 αυτή την πηγή δημιουργίας φιλοδοξούμε να απελευθερώσουμε για να μπορούμε, με αξιώσεις, να συγκρινόμαστε με τους καλύτερους.

Ποιο είναι το όραμα μας για την Κύπρο του 2030; Μια χώρα της ποιότητας και της δημιουργίας, της έξυπνης βιομηχανίας, της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης που ενθαρρύνει την κερδοφόρα οικονομική δραστηριότητα. Είναι περιφερειακός ψηφιακός και ενεργειακός κόμβος και προορισμός επιλογής και δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων. Μια χώρα με χαμηλότερα φορολογικά βάρη, έξυπνη εποπτεία και με ένα αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, κίνητρο πρωτίστως για την απασχόληση.

Μια χώρα στην οποία το όνειρο των γονιών για τα παιδιά τους δεν θα εξαντλείται με την επαγγελματική αποκατάσταση στο δημόσιο, αλλά η επιχειρηματικότητα να είναι η πρώτη επιλογή και ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα ξεπερνά αυτόν του δημοσίου.

Όταν πλέον το διαδίκτυο είναι μέρος της καθημερινότητας μας, επιβάλλεται και η σχέση μας με το κράτος να μεταπηδήσει στην ηλεκτρονική εποχή. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ο βασικός παράγοντας επιτυχίας για την Κύπρο του αύριο, την καινοτόμα και ψηφιακή Κύπρο, που αγκαλιάζει σύγχρονες τεχνολογίες όπως εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, Blockchain και προβλεπτικής ανάλυσης δεδομένων, ακόμα και στο δημόσιο τομέα.

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε άλματα για να μεταβούμε στην εποχή της ψηφιακής Κύπρου που αντί ο πολίτης να περιμένει στις ουρές στα κυβερνητικά γραφεία, η ψηφιακή πολιτεία θα του προσφέρει 24ώρη εξυπηρέτηση μέσω του κινητού, του tablet ή του υπολογιστή του. Οι συναλλαγές μεταξύ πολιτών και επιχειρήσεων με το κράτος και μεταξύ τους γίνονται ηλεκτρονικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας.

Είναι η ώρα να ρίξουμε επιτέλους τα τείχη του αναχρονισμού, της συντήρησης και αυτή τη Λερναία Ύδρα τη γραφειοκρατία.

Για να το πετύχουμε πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπίες και να ενθαρρύνουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, το καινούργιο και την επιτυχία, αποβάλλοντας ταυτόχρονα την ευθυνοφοβία, τη μετριότητα και τον συντηρητισμό.

Θεμέλιο σε αυτή την πορεία, αποτελεί η παιδεία ως ο πυλώνας που κτίζουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και ως τομέας ανάπτυξης. Στην Κύπρο του αύριο το ψηφιακό σχολείο και η παιδεία συνδέονται με την έρευνα και την αγορά, ενώ το 2030 η Κύπρος μπορεί να καταστεί το ποιοτικό περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο διπλασιάζοντας την προσφορά του τομέα στο ΑΕΠ από 5% που ήταν πέρσι.

Η Κύπρος του 2030 θα δημιουργηθεί μόνο εάν οι στόχοι που θέτουμε είναι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι και μόνο εάν επενδύσουμε στις μελλοντικές γενιές, με έργα και όχι με λόγια. Γι’ αυτό θέλουμε μια Κύπρο που γίνεται ενεργειακός κόμβος και παρέχει υπηρεσίες στις εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, επενδύοντας τα έσοδα για τις μελλοντικές γενιές και δεν τα σκορπίζει για το σήμερα.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει τοποθετηθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής του τόπου ως η δύναμη της σύνεσης, που πολιτεύεται με λογική και μέτρο και σχεδιάζει πολιτικές που βρίσκουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου. Όπως, τα τελευταία πέντε χρόνια, κτίσαμε γέφυρες με πολιτικές δυνάμεις, για το καλό του τόπου, διασφαλίζοντας την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή, έτσι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη συνεννόηση και τη συνεργασία και με την Αριστερά και με τον ενδιάμεσο χώρο.

Οι Άνθρωποι της Κύπρου αποδείξαμε τι μπορούμε να πετύχουμε ενωμένοι προς ένα κοινό στόχο. Όταν έχουμε σαφήνεια για το που θέλουμε να πάμε και σε τι χώρα θέλουμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, συνέπεια να βαδίζουμε μπροστά και να βρίσκουμε λύσεις, θάρρος να παίρνουμε τις αναγκαίες, αλλά ωφέλιμες δύσκολες αποφάσεις και πίστη, ότι μπορούμε.