Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν μνημόνιο για Αεροναυτική Έρευνα-Διάσωση

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Στρατηγός Sedki Sobhi ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη.

Ο Στρατηγός Sedki Sobhi έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Υπουργό Άμυναςκ. Φωκαΐδη στο ΓΕΕΦ και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο Υπουργείων Άμυνας. Στο πλαίσιο της συνάντησης υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας στην Αεροναυτική Έρευνα καιΔιάσωση.Σε δήλωση του στα ΜΜΕ μετά τις πρωινές συνομιλίες στο ΓΕΕΦ, ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είχα την εξαιρετική τιμή και χαρά να υποδεχθώ σήμερα τον αγαπητό μου φίλο Υπουργό Άμυνας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Στρατηγό Sedki Sobhy.

Είναι η δεύτερη φορά που μας τιμά με την επίσκεψη του εδώ ο κ. Υπουργός, ο οποίος είναι και ο πρώτος ιστορικά που έχει πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Η πρώτη ήταν πριν δύο χρόνια, όποτε και υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ενώ έκτοτε κάθε χρόνο υπογράφουμε και υλοποιούμε ετήσια προγράμματα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια είχα την ευκαιρία και την τιμή, να επισκεφθώ τη φίλη χώρα της Αιγύπτου τρεις φορές και να τύχω της εξαίρετης σας φιλοξενίας αγαπητέ φίλε Υπουργέ, και γι’ αυτό θα ήθελα θερμά να σας ευχαριστήσω.

Της ίδιας θερμής φιλοξενίας έτυχε αριθμός αξιωματούχων και στελεχών της Ε.Φ..

Αισθάνομαι την ανάγκη, επιτρέψτε μου κύριε Υπουργέ, να κάνω αυτή τη δημόσια αναφορά, γιατί αντανακλά ακριβώς τη πολύ μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια στις μεταξύ μας σχέσεις.

Όσο δεν έχουν γίνει σε 55 χρόνια έχουν γίνει μόνο σε δύο.

Και αναφέρομαι, βεβαίως, στο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, γιατί οι σχέσεις των δύο χωρών μας υπήρξαν πάντοτε αγαστές, αδελφικές θα έλεγα και βασισμένες σε ένα κοινό ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο και σε μια γνήσια και αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Τα τελευταία χρόνια, χάριν στην οραματική πολιτική των ηγετών των δύο χωρών μας, του Προέδρου Αναστασιάδη και του Προέδρου Σίσι, οι διμερείς μας σχέσεις γνωρίζουν μια πρωτοφανή άνθηση, με σημαντική πρόοδο σε όλους σχεδόν τους τομείς, από την ενέργεια, την οικονομία και το εμπόριο, μέχρι την παιδεία και τη γεωργία.

Ανάμεσα σε όλα αυτά, η στρατηγική συνεργασία που αναπτύσσουμε στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, κατέχει εξέχουσα θέση.

Γιατί χωρίς ασφάλεια, δεν μπορεί να υπάρξει ούτε οικονομική ανάπτυξη, ούτε κοινωνική πρόοδος.

Γι’ αυτό και η κοινή μας προσπάθεια στρέφεται ακριβώς στην κατεύθυνση διαμόρφωσης συνθηκών σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχής μας, σε αυτήτην ασταθή και ταραγμένη γειτονιά.

Και θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι για μας η Αίγυπτος αποτελεί χώρα κλειδί για την σταθερότητα όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και ευρύτερα στον Αραβικό κόσμο και στην Αφρική.

Γι’ αυτό και αποτελεί σταθερή και σθεναρή θέση μας εντός της Ε.Ε., ότι η Αίγυπτος θα πρέπει να τύχει μεγαλύτερης και πιο ουσιαστικής, έμπρακτης στήριξης.

Ο ρόλος της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, του μεταναστευτικού, της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα για τη σταθερότητα της περιοχής είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.

Είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε τις τρέχουσες εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή μας αλλά και τις διάφορες προκλήσεις που θα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης με τρόπο συνετό και αποφεύγοντας τις εντάσεις και τις ακρότητες.

Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασα την ανησυχία μας για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα Ιεροσόλυμα, και επανέλαβα τη θέση μας και την θέση της ΕΕ ότι το τελικό τους καθεστώς θα πρέπει να καθοριστεί στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων μεταξύ των πλευρών.

Εξέφρασα επίσης για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη μας προς το φίλο Αιγυπτιακό λαό, στον αγώνα για την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής τρομοκρατίας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Σινά, μετά την τελευταία πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ευχαριστήσω το φίλο Υπουργό για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρεί η Αίγυπτος σε ότι αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, και ιδιαίτερα τη πολύτιμη στήριξη στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η συνεργασία μας με την Αίγυπτο θα συνεχίσει να αναβαθμίζεται και το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση που έχουν χαράξει οι ηγέτες των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα μετά και την ιδιαίτερα καρποφόρα τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Σίσι εδώ στην Κύπρο.

Σήμερα, είχαμε την ιδιαίτερη χαρά να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση μιας άλλης σημαντικής συμφωνίας που σφραγίστηκε με την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας Αεροναυτικής Έρευνας και Διάσωσης.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας εντός του 2018, με κοινή εκπαίδευση, ασκήσεις, ανταλλαγές αλλά και κοινά προγράμματα με στόχο την αντιμετώπιση κοινών απειλών.

Για την αντιμετώπιση των κοινών αυτών απειλών, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία όλων εκείνων των κρατών που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες αλλά και τις ίδιες προσδοκίες για ένα μέλλον ασφάλειας, ανάπτυξης και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, θα έχουμε την χαρά, με το φίλο Υπουργό, και τον Υπουργό της Ελλάδας Πάνο Καμμένο, να προχωρήσουμε την ερχόμενη Πέμπτη, στην πραγματοποίηση εδώ στην Κύπρο, της 1ης Τριμερούς Συνάντησης Υπουργών Άμυνας, Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να σας καλωσορίσω στην Κύπρο, να σας ευχαριστήσω για τη συνεργασία σας και να εκφράσω την πεποίθηση ότι η επίσκεψη σας αυτή θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των μεταξύ μας σχέσεων».

ΕΣτην αντιφώνηση του ο Αιγύπτιος Υπουργός Άμυνας  είπε:

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον φίλο, Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Α.Ε. κ. Χριστόφορο Φωκαΐδη για την πρόσκληση να επισκεφθώ την σεβαστή σας χώρα.

Σήμερα επιδιώκουμε τη συνέχιση της συνεργασίας, του συντονισμού και των διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών μας.

Οι συζητήσεις μας επικεντρώθηκαν στην στρατηγική κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, δεδομένου των πολλαπλών κρίσεων, σημείων έντασης και ένοπλων συγκρούσεων και της επακόλουθης κλιμάκωσης των προκλήσεων και απειλών για την ασφάλεια και σταθερότητα των χωρών μας, καθώς και των επιπτώσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας επικεντρωθήκαμε στις κοινές απειλές και σε τρόπους συνεργασίας για να αντιμετωπισθούν, και ειδικότερα στα φαινόμενα της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και σε τρόπους για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα των χωρών μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπρόσθετα, σήμερα καλωσορίζουμε την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας στην έρευνα και διάσωση. Ακόμη, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία σε πολλούς τομείς και ειδικότερα σε κοινές ασκήσεις, στρατιωτικές εκπαιδεύσεις και ανταλλαγές εμπειρογνωμοσύνης.

Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι πρόοδο και ευημερία στη χώρα σας.
Εύχομαι να χαρίζει σε όλους ο θεός ειρήνη και ελεημοσύνη».

Στην συνέχεια ο Αιγύπτιος Υπουργός Άμυνας έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδηενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη.

Ακολούθως θα επισκεφθεί τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου θα καταθέσει στεφάνι και το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε επίσημο γεύμα που παραθέτει ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λέσχη Αξιωματικών.