Κύπρος, Ελλάδα, Ιορδανία υπέγραψαν τρεις συμφωνίες

Η πρώτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μετά τις διευρυμένες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των τριών χωρών, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, οι τρεις ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι με ιδιαίτερη χαρά που καλωσορίζω στην Κύπρο τον φίλο Βασιλιά της Ιορδανίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και τους Υπουργούς που τους συνοδεύουν, για την πραγματοποίηση της Πρώτης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας.

Όπως καλά γνωρίζετε, της τριμερούς προηγήθηκε διμερής συνάντηση με τον φίλο Βασιλιά της Ιορδανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης τους. Στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων, υπεγράφησαν τέσσερα συμβατικά κείμενα που άπτονται των τομέων της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας, της εκπαίδευσης, της υγείας, της γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης.

Η σημερινή τριμερής συνάντηση επαναβεβαιώνει τις εξαίρετες σχέσεις και τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των τριών χωρών και θέτει τα θεμέλια μιας στρατηγικής περιφερειακής συνεργασίας και τη διεύρυνση της σε μια πλειάδα τομέων. Μιας συνεργασίας, που φιλοδοξούμε να επιφέρει απτά αποτελέσματα σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, πάντα προς όφελος των λαών των χωρών μας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης αυτής, υιοθετήσαμε την Κοινή Διακήρυξη η οποία αποτελεί οδικό χάρτη του οράματος και των προτεραιοτήτων του τριμερούς μηχανισμού, ως αποτέλεσμα και των σημερινών ιδιαίτερα εποικοδομητικών διαβουλεύσεων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Διακήρυξη αντανακλά την συναντίληψη των τριών χωρών ότι η συνεργασία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή και στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία της.

Κατά τις σημερινές διαβουλεύσεις είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να εξετάσουμε τρόπους επίτευξης συνεργιών και ενίσχυσης των δράσεων μας σε τομείς όπως:

– οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης,

– η εμπορική ναυτιλία,

– ο τουρισμός,

– η γεωργία,

– η διαχείριση υδάτινων πόρων και οι υδατοκαλλιέργειες,

– η προστασία των αρχαιοτήτων, και

– ο τομέας της υγείας.

Οι τομείς αυτοί αντανακλούν τις κοινές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε επιδεικνύοντας έτσι την πολιτική μας βούληση για κοινή δράση στη βάση βέλτιστων πρακτικών και ανταλλαγής εμπειρογνωμοσύνης.

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν σήμερα στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Προστασίας Αρχαιοτήτων, και της Ναυτιλίας αποτελούν ένα πρώτο σημαντικό βήμα στην κοινή μας πορεία.

Η σημερινή πρώτη τριμερής σύνοδος πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο και συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εκ των σημαντικότερων προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, φαινόμενο που καθιστά απαραίτητη τη στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών μας. Χαιρετίζουμε την αξιέπαινη πρωτοβουλία “Aqaba Process” του Βασιλιά της Ιορδανίας, η οποία αναμφίβολα συμβάλλει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας που θα ακολουθήσει θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για περιφερειακά θέματα και τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε από κοινού στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ημερήσια διάταξη συμπεριλαμβάνει βεβαίως και την Ειρηνευτική Διαδικασία Μέσης Ανατολής. Από πλευράς μας στηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, και το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτήν την κατεύθυνση σημαντικοί περιφερειακοί δρώντες, όπως η Ιορδανία.

Σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, ως αποτέλεσμα των συρράξεων στη Συρία, αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις σοβαρότατες επιπτώσεις που αυτή έχει επιφέρει στην Ιορδανία. Η Κύπρος συγχαίρει την Ιορδανία για την υποδειγματική πολιτική υπευθυνότητα και ανθρωπιστική ευαισθησία που επιδεικνύει.

Η Κύπρος ήταν μια από τις πρώτες χώρες που στο πλαίσιο συζητήσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν την ανάγκη ισχυρής και απτής αρωγής προς τις χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία, και ιδιαίτερα προς την Ιορδανία για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ιορδανίας.

Κύπρος και Ελλάδα θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε την Ιορδανία εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της προώθησης της εφαρμογής των προτεραιοτήτων της Εταιρικής Σχέσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ενημέρωσα τον Βασιλιά της Ιορδανίας και τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Υπογράμμισα ότι παρά το γεγονός ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κρανς Μοντανά δεν επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα λόγω των αναχρονιστικών θέσεων και της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση αναχρονιστικών συνθηκών που άπτονται των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων, της παρουσίας τουρκικού στρατού, η πλευρά μας – τόνισα – παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης.

Μίας λύσης που θα διασφαλίζει την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την επανένωση της Κύπρου.

Ευχαρίστησα τον φίλο Βασιλιά της Ιορδανίας και τον φίλο Πρωθυπουργό, για τη διαχρονική υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος μέλος της οποίας είναι και θα παραμείνει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ολοκληρώνοντας, ευχαριστώ ακόμα μια φορά τους φίλους Βασιλιά της Ιορδανίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, για τις εποικοδομητικές διαβουλεύσεις, και να για την εδώ παρουσία σας, η οποία επιβεβαιώνει την κοινή δέσμευση για περαιτέρω ενίσχυση των μεταξύ μας σχέσεων και του τριμερούς μηχανισμού συνεργασίας».

Από πλευράς του ο Βασιλιάς της Ιορδανίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις προοπτικές συνεργασίας και συνέργειας των τριών χωρών, προσθέτοντας ότι οι ευκαιρίες που υπάρχουν πρέπει να αξιοποιηθούν.

Προσβλέπουμε στη στενότερη συνεργασία με την ΕΕ καθώς και με την Κύπρο και της Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Βασιλιάς της Ιορδανίας τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει «τις προσπάθειες της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη συνολικής, δίκαιης, διαρκούς και βιώσιμης λύσης σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».

Σε ό,τι αφορά την τριμερή σύνοδο, ο Βασιλιάς Αμπντάλλα Β’ είπε ότι προσβλέπει στην περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Από πλευράς του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα εγκαινιάζουμε μια εξαιρετική πρωτοβουλία σε μια περίοδο που προβάλλονται μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά και αναδεικνύονται σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή μας».

Πρόσθεσε ότι η τριμερής συνεργασία «θέλουμε να έχει στρατηγική προοπτική και πρέπει να βασίζεται σε σταθερά θεμέλια».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα στηρίξει αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών, όπως η Ιορδανία, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα και η Κύπρος σηκώνουν το βάρος ως οι χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε «υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος μέλος της ΕΕ και βεβαίως χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα. Η Τουρκία θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση μέσα στο πλαίσιο και τις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

Μετά τις δηλώσεις υπεγράφησαν, ανάμεσα στις τρεις χώρες:

Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Συμφωνία για την Αποτροπή κλοπής, απόκρυψης, εκταφής και παράνομης εμπορίας, εξαγωγής, μεταφοράς ή κατοχής πολιτιστικής περιουσίας, και για την Προώθηση της Αποκατάστασης της.

Διευθέτηση για αναγνώριση της Εκπαίδευσης και των Πιστοποιητικών των Ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία.

Διευθέτηση για την αναγνώριση της Εκπαίδευσης και των Πιστοποιητικών των Ναυτικών από Κύπρο και Ελλάδα για υπηρεσία τους σε υπό ιορδανική σημαία πλοία.