Κυπριανού: Ο Πρόεδρος δεν έπεισε το Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Δήλωση Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για το προσχέδιο της Έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Στο προσχέδιο της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ περιλαμβάνονται ορισμένες σημαντικές αναφορές αναφορικά με τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι από το Κρανς Μοντανά και μετά οι πλευρές παραμένουν σε περίοδο περισυλλογής προκειμένου να καθορίσουν αν και πότε θα ωριμάσουν ξανά οι συνθήκες για μια διαδικασία που να έχει νόημα με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού. Διαβεβαιώνει περαιτέρω ότι οι καλές του υπηρεσίες είναι διαθέσιμες για να βοηθήσουν τις δύο πλευρές με την προϋπόθεση ότι οι ίδιες θα αποφασίσουν να επανεμπλακούν σε συνομιλίες με την απαραίτητη πολιτική βούληση. Επαναλαμβάνει την ενθάρρυνσή του στις πλευρές να διαφυλάξουν τον όγκο εργασίας που βασίζεται στις συγκλίσεις και συναντιλήψεις κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Το ΑΚΕΛ όλο αυτό το διάστημα μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντανά υπογράμμιζε πως οι διαβεβαιώσεις του απερχόμενου Προέδρου ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να πείσουν τον Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αυτό αντικατοπτρίζεται στο προσχέδιο της Έκθεσης του. Αυτό ήταν αναμενόμενο αφού ο κ. Αναστασιάδης συνεχίζει να θέτει όρους και προϋποθέσεις αντί να αποδεχθεί ξεκάθαρα τις εισηγήσεις Γκουτέρες. Η έκθεση δικαιώνει τις σχετικές θέσεις του ΑΚΕΛ και αφήνει εκτεθειμένο τον κ. Αναστασιάδη.

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ τοποθετείται και στο θέμα του φυσικού αερίου, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για ζήτημα που μπορεί να οδηγήσει σε εντάσεις. Είναι σημαντικό, όπως αναφέρει, να διασφαλιστεί ότι οι φυσικοί πόροι θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες ενώ τους θεωρεί ισχυρό κίνητρο για λύση. Υπενθυμίζει επίσης τη σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ ότι οι φυσικοί πόροι θα συνιστούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα. Ως ΑΚΕΛ πάντα τονίζαμε ότι αυτές οι συγκλίσεις συνιστούν ασπίδα προστασίας και πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.

Είναι φανερό από την έκθεση ότι ο απερχόμενος Πρόεδρος δεν έπεισε το Γ.Γ. του ΟΗΕ για την ετοιμότητα του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησαν στο Κρανς Μοντάνα. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Ο μόνος υποψήφιος που δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσει όπως ακριβώς ζητά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι ο Σταύρος Μαλάς.