Κυπριανού: Ο κ. Αναστασιάδης είτε δεν μας ακούει το τι λέμε, είτε δεν λαμβάνει υπόψη του το τι λέμε

Ο ΓΓ Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ Γεώργιο Μπασιακούλη με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας του στην ΕΦ ανέφερε καταρχήν ότι η  συνάντηση με τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ έγινε με την ευκαιρία της αποχώρησης του από την Κύπρο και την Εθνική Φρουρά. Τον ευχαρίστησα για το ρόλο που έχει διαδραματίσει ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς τα τελευταία τρία χρόνια που βρίσκεται στην Κύπρο. Για τη συνεργασία την οποία είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και για το γεγονός ότι έχει επιτελέσει τα καθήκοντα του με ένα πολύ αποτελεσματικό και αξιόλογο τρόπο.

Να πω ότι αποδίδουμε τεράστια σημασία στον τομέα της άμυνας, όμως ως αποτρεπτικό μέσο. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η προσπάθεια μας είναι μέσα από ειρηνικές διαδικασίες, δηλαδή το διάλογο, να επιδιώξουμε να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα.

Όσο αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου, για ακόμα μια φορά ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι δεν θέλει να εξισώνεται από εσάς με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο κ. Αναστασιάδης είτε δεν μας ακούει το τι λέμε, είτε δεν λαμβάνει υπόψη του το τι λέμε. Εμείς από την αρχή αυτής της κρίσης είχαμε ξεκαθαρίσει ότι ο στόχος μας δεν ήταν να επιρρίψουμε στον ένα ή τον άλλο ευθύνες. Από την έναρξη αυτής της κρίσης είπαμε ότι ανεξάρτητα από τις όποιες ευθύνες, και ασκήσαμε κριτική στον κ. Ακκιντζί γιατί αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις, έπρεπε να βρεθεί τρόπος επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Λέμε ότι θέλουμε λύση στο Κυπριακό. Λέμε ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί μόνο μέσα από συνομιλίες και την ίδια στιγμή δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να επαναρχίσει ο διάλογος.

Θέλω να υπενθυμίσω στον κ. Αναστασιάδη ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση έλεγε στον Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν είχε την τόλμη να αναλάβει τάχα πρωτοβουλίες ο τότε Πρόεδρος για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις επίτευξης λύσης. Αυτό που ζητούμε λοιπόν από τον κ. Αναστασιάδη είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες, να εφαρμόσει στην πράξη εκείνα για τα οποία κατηγορούσε τότε το Δημήτρη Χριστόφια. Και αν χρειαστεί μπορώ να του παραθέσω σωρεία δηλώσεων του για το τι έλεγε τότε. Γι’ αυτό, αντί να ασκεί κριτική στο ΑΚΕΛ ο κ. Αναστασιάδης, έπρεπε να το ευχαριστεί γιατί προσπαθεί να βρει τρόπο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Από τη στιγμή που λέει ότι πραγματικά ενδιαφέρεται για τη λύση, θα έπρεπε να τον ενδιαφέρει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Και το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει τις προσπάθειες του για επανέναρξη του διαλόγου είτε αρέσει είτε όχι τον κ. Αναστασιάδη.

Θεωρείτε ότι δεν τον ενδιαφέρει ή έχει στρέψει αλλού την προσοχή του; Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που έχει πάρει δεν είναι ικανοποιητικές;

Θεωρώ ότι πρώτα και κύρια δεν συμπεριφέρθηκε με τρόπο που να εκτονώνει την κρίση. Αντιθέτως έριχνε λάδι στη φωτιά με δηλώσεις, αντιφάσεις και παλινδρομήσεις. Είναι το μόνο πράγμα για το οποίο τον κατηγορούμε. Θέλω να το ξεκαθαρίσω. Ότι αντί να λειτουργήσει με τρόπο που θα εκτόνωνε την κρίση, λειτούργησε με ένα τρόπο διαφορετικό. Με τρόπο πολύ διαφορετικό από εκείνο που ο ίδιος συμβούλευε το Δημήτρη Χριστόφια να πράξει τότε που ήταν στην αντιπολίτευση. Και επαναλαμβάνω έχω σωρεία δηλώσεων του, εάν θέλει να του παραθέσω, για το τι έλεγε τότε.

Πέραν τούτου, εγώ δεν πρόκειται να αποδώσω στον κ. Αναστασιάδη αδιαφορία για τη λύση στο Κυπριακό. Εκείνο που απευθύνουμε έκκληση στον κ. Αναστασιάδη είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος. Επαναλαμβάνω αυτό που είχαμε πει και την Τρίτη. Εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ξανά, εάν διαπιστώνουμε ότι γίνεται ουσιαστικός διάλογος και καταβάλλεται ειλικρινής προσπάθεια να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, το ΑΚΕΛ ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πλησιάζουμε τις προεδρικές εκλογές, θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια.