Κουρσουμπά: Ο σύζυγος δεν ζήτησε διαγραφή δανείου αλλά διακανονισμό

Η Επίτροπος Νομοθεσίας και Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού,  Λήδα Κουρσουμπά παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της  κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου και έδωσε τις δικές της απαντήσεις  σε σχέση με τις παρατηρήσεις της έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το γραφείο της.

Η Λήδα Κουρσουμπά δήλωσε ότι ο  σύζυγος της ουδέποτε ζήτησε διαγραφή οποιουδήποτε δανείου, αλλά διακανονισμό του δανείου του λόγω υπερβολικών χρεώσεων,  σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο σύζυγος της δεν υπήρξε ποτέ δημόσιο πρόσωπο και πως έχει καταστραφεί οικονομικά.

Κατά την προηγούμενη συνεδρία η Λήδα Κουρσουμπά, αναφερόμενη στο δάνειο του συζύγου της, έκανε λόγο για «αναλήθειες, ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες που αποκλειστικό στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων και να με πλήξουν προσωπικά».

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ήταν επίσης παρόν στη συζήτηση της Επιτροπής Ελέγχου,  χαρακτήρισε τον σύζυγο της  Κουρσουμπά ως ένα «κλασικό στρατηγικό κακοπληρωτή», ο οποίος συγκαταλέγεται στα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, καταγγέλλοντας ότι όταν υπέβαλε το αίτημα του για διαγραφή του υπόλοιπου του δανείου του, «ψευδώς ισχυρίστηκε ότι μόνο εισόδημα του ήταν μία σύνταξη ύψους €352 μηνιαίως», χωρίς να αναφέρει τα εισοδήματα της συζύγου του.

Σύμφωνα με σημείωμα που κατέθεσε στην Επιτροπή, το Σεπτέμβριο του 2000 ο σύζυγος της έλαβε δάνειο ύψους Λ.Κ. 30.000 (Ευρώ 51.258,04) και μέχρι τις 31.12.2007 κατέβαλε έναντι του δανείου συνολικό ποσό Λ.Κ. 14.000 (Ευρώ 23.920,42). Στη συνέχεια, παρέμεινε μη εξυπηρετούμενο και κατά την 31/12/2016 φαινόταν οφειλή ύψους 112,243.01 ευρώ.

Δείτε εδώ το σημείωμα της Επιτρόπου:

8 SIMIOMA EPITROPOS_NOMOTHESIAS_DIKAIOMATON PAIDIOU

«Ο σύζυγος μου, αφού έλαβε συμβουλή, έκρινε ότι το εν λόγω φερόμενο υπόλοιπο του δανείου του περιλάμβανε υπερχρεώσεις και τόκους επί τόκων με αποτέλεσμα ο χρεωνόμενος τόκος να είναι γύρω στο 10%. Ως εκ τούτου, υπέβαλε αρχικά αίτημα στις 29/06/2016 στην ΣΚΤ για διακανονισμό του δανείου του με πρόταση για πλήρη εξόφληση με την καταβολή ποσού ύψους 50,000 ευρώ εντός τριών μηνών», όπως αναφέρεται στο σημείωμα.

Η κ. Κουρσουμπά αναφέρει ότι λόγω μη απάντησής εκ μέρους της ΣΚΤ στο πιο πάνω αίτημα του συζύγου της, στις 12/10/2016 υπέβαλε νόμιμα παράπονο στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο όπως και οποιοσδήποτε άλλος δανειολήπτης, αναφορικά με υπερχρεώσεις της ΣΚΤ σε σχέση με το εν λόγω δάνειο.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επέμεινε ότι η κ. Κουρσουμπά χρησιμοποιώντας επιστολόχαρτο της υπηρεσίας της διαβίβασε την υπόθεση του συζύγου της στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο και υποστήριξε ότι ο σύζυγος της κ. Κουρσουμπάς ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν υπερχρεώσεις.

« Αυτό που ζητούσε ήταν διαγραφή ποσού €60,000 από τις €110,000 που χρωστούσε επικαλούμενος τις δικές του σημερινές πραγματικότητες όσο και την ευρύτερη οικονομική κατάσταση στην Κύπρο», είπε. Πρόκειται, ανέφερε, για «ένα κλασικό στρατηγικό κακοπληρωτή» και ο οποίος συγκαταλέγεται στα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης είπε ότι «στον άντρα της  Κουρσουμπά διαγράφηκε ένα ποσό €37,000 από το Συνεργατισμό» για να προσθέσει ότι σήμερα έχει εκποιηθεί η περιουσία ενός δημοσιογράφου «γιατί χρωστούσε σε μια άλλη τράπεζα €14,000.Η η αξία του εν λόγω κτήματος ήταν γύρω στις €150,000. Στην ίδια περίπτωση είδαμε να εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε και εξέφρασε την πρόθεση του Κινήματος να καταγγείλει την υπόθεση στον Γενικό Εισαγγελέα.