Κουρσουμπά: Ανακρίβειες Γ. Ελεγκτή – Δείτε τι αναφέρει η επιστολή

Για ανακρίβειες του Γενικού Ελεγκτή, κάνει λόγο σε επιστολή της η Επιτρόπος Νομοθεσίας και Επιτρόπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά:

Δείτε αυτούσια την ανακοίνωση και την επιστολή της Επιτρόπου:

Δεδομένου ότι από τις δημόσιες δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή, αφέθηκε η εντύπωση ότι μετά από αντικειμενικό έλεγχο που διενήργησε, διαπιστώθηκε χρήση του υπηρεσιακού οχήματος της Επιτρόπου για μη υπηρεσιακούς σκοπούς και παράτυπη διατήρηση οδηγού, είμαι υποχρεωμένη να δώσω στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της απάντησης προς τον Γενικό Ελεγκτή, ημερομηνίας, 21 Μαΐου 2018.

Συνοψίζω τα κύρια σημεία αυτής:

Α. Χρήση υπηρεσιακού οχήματος για μη υπηρεσιακούς σκοπούς

· Σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα Ανεξάρτητων Ελεγκτικών Αρχών που επιβάλλουν τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων, ο Γενικός Ελεγκτής, εξάγει τα συμπεράσματά του συγκρίνοντας τον αριθμό των χιλιομέτρων που καλύπτει το υπηρεσιακό μου όχημα, με τον αριθμό των χιλιομέτρων που καλύπτει το δικό του υπηρεσιακό όχημα!

Πρόκειται για αυθαίρετη και υποκειμενική σύγκριση, η οποία σαφώς παραβλέπει τη διαφορά στην αποστολή και τις αρμοδιότητες των θεσμών που υπηρετώ με αυτές του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή, αλλά και τις πραγματικές υποχρεώσεις υπηρεσιακής μετακίνησής μου, πολλές από τις οποίες γίνονται σε μη «εργάσιμο χρόνο» (απόγευμα, βράδυ Σαββατοκύριακα και αργίες) ανά την Κύπρο. Αυτές περιλαμβάνουν επισκέψεις σε σχολεία, συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, συναντήσεις με αξιωματούχους και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέψεις σε χώρους που φιλοξενούνται παιδιά, συμμετοχή σε συνεδριάσεις Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, Υπουργείων και άλλων φορέων, κά.

Β. Απασχόληση Οδηγού Αυτοκινήτου/ Κλητήρα

· Το ζήτημα της απασχόλησης Οδηγού Αυτοκινήτου/ Κλητήρα από αξιωματούχους δεν ρυθμίζεται από οποιονδήποτε νόμο. Από το 2003 στη βάση εκτίμησης των υπηρεσιακών αναγκών της Επιτρόπου Νομοθεσίας, ειδικότερα κατά τις απογευματινές ώρες, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ενέκρινε τη δημιουργία ωρομίσθιας θέσης, Οδηγού Αυτοκινήτου/ Κλητήρα για την κάλυψη των αναγκών της Υπηρεσίας, ειδικότερα κατά τις μη εργάσιμες ώρες. Η συγκεκριμένη θέση προβλέφθηκε στον Προϋπολογισμό του Κράτους και εξακολουθεί να εγκρίνεται ετήσια μέχρι σήμερα.

Γ. Τήρηση Βιβλίου Κίνησης Οχημάτων

· Έχω δώσει ήδη οδηγίες στον Λογιστικό Λειτουργό, όπως τηρούνται Βιβλία Κίνησης Οχημάτων για τα υπηρεσιακά οχήματα, σε συμμόρφωση με την παρατήρηση του Γενικού Ελεγκτή. Σημειώνω ωστόσο, ότι, παρά τους τακτικούς ετήσιους ελέγχους και των δύο Υπηρεσιών των οποίων προΐσταμαι, ουδείς Γενικός Ελεγκτής, περιλαμβανομένου του σημερινού, δεν μου είχε επισημάνει προηγουμένως την παράλειψη αυτή.

Για το πλήρες κείμενο της επιστολής παρακαλώ βλέπετε στον πιο κάτω σύνδεσμο:

Επιστολή προς Γενικό Ελεγκτή 21.05.2018 (1)