Κουγιάλης: Στις κτηνιατρικές υπηρεσίες η αρμοδιότητα για ευημερία των ζώων

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε όπως αναθέσει όλη την αρμοδιότητα για την ευημερία των ζώων στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, ανέφερε σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης.

Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα μετονομαστούν σε Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Ευημερίας Ζώων και ταυτόχρονα δημιουργείται ειδικός τομέας κάτω από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες ο οποίος θα επιλαμβάνεται όλων αυτών των θεμάτων της ευημερίας των ζώων, αρμοδιότητες, οι οποίες ήταν κατακερματισμένες σε διάφορα Υπουργεία και στις Επαρχιακές Διοικήσεις.

Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και για να επιδείξουμε τη μεγαλύτερη και την απαιτούμενη φροντίδα για την ευημερία των ζώων και είμαι βέβαιος ότι με αυτή την απόφαση θα υπάρξουν απτά και σημαντικά αποτελέσματα».

Σε ερώτηση αν προβλέπεται κάποιο κονδύλι απάντησε «βεβαίως, είναι κονδύλια, τα οποία θα ενταχθούν στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου Γεωργίας. Υπάρχει διαίτερη ευαισθησία για την ευημερία των ζώων, θα ενισχύσουμε και τις πολιτικές μας και τα μέτρα μας προς την κατεύθυνση της ευημερίας των ζώων και θεωρώ ότι αυτό είναι το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα».

Σε ερώτηση για την εμπλοκή των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «η αρμοδιότητα και ο συντονισμός θα αναληφθούν από τον ειδικό τομέα ο οποίος θα δημιουργηθεί κάτω από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, αλλά θα συνεχίσει και Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο θέμα της ευημερίας των ζώων.

Εντός τριών μηνών θα υποβληθούν τα σχετικά νομοσχέδια από τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας που σήμερα έχουν την αρμοδιότητα και εκεί θα ξεκαθαρίσει τι ρόλο θα διαδραματίσει το Υπουργείο Γεωργίας, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Επαρχιακή Διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Πρόσθεσε ότι «παράλληλα, θεωρώ ότι και με τη δημιουργία της Αστυνομίας των Ζώων πλέον μπαίνουν αυτά τα θέματα σε τάξη και επαναλαμβάνω ότι η ευημερία των ζώων θα είναι αποτελεσματικότερη μέσα στα επόμενα χρόνια».

Κληθείς να πει αν βλέπει να αλλάζει η κουλτούρα του κόσμου στα θέματα που αφορούν τη συμπεριφορά προς τα ζώα είπε ότι «θεωρώ ότι η κουλτούρα του κόσμου αλλάζει σιγά σιγά, υπάρχει μεγάλη ευαισθησία στα θέματα της ευημερία των ζώων. Πρέπει ως κράτος να παρέχουμε στον κόσμο τα εργαλεία που θα ενισχύουν αυτή την προσπάθεια».

Ο κ. Υπουργός είπε ακόμη ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για ζημιές του 2014. Έχει σταλεί σχετική ενημέρωση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε λάβει όλες τις εγκρίσεις και μέσα στο αμέσως επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η καταβολή αυτών των αποζημιώσεων που είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του 2018».